Barr: ”Trump förlorade kontakt med verkligheten”

Publicerad 2022-06-13

NEW YORK. ”Team normal” mot ”Team crazy”.
Donald Trump vägrade lyssna på familj och rådgivare – istället skapade han en armé av ja-sägare som var villiga att sprida vallögnerna.
– Han förlorade kontakt med verkligheten, vittnade Bill Barr.

Idioti. Nonsens. Galenskap. Bullshit. Skrattretande. 

6 januarikommitténs stjärnvittne, före detta justitieminister Bill Barr, var inte nådig när han vittnade om Donald Trumps påståenden om systematiskt valfusk.

Under måndagen direktsändes den andra offentliga utfrågningen, där den särskilt utsedda kongresskommittén presenterar fynden i sin utredning av vad som ledde fram till stormningen av Kapitolium.

Denna gång fokuserade kommittén helt på Trumps falska påståenden om utbrett valfusk –”the Big Lie” – och hur lögnerna ledde till att hans supportrar attackerade kongressen.

Bill Barrs vittnesmål spelas upp under utfrågningen.

Bill Barr, och andra i Trumps inre krets – rådgivare, kampanjchefer och familjemedlemmar – vittnade om att inte ens de trodde på presidentens uttalanden om valbedrägerier.

I klipp som spelades under utfrågningen avslöjades hur samtalet gick inne i Vita huset på valnatten.

Enligt videointervjuer med dottern Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner, samt flera assistenter, surnade stämningen särskilt när Fox News utropade nyckelstaten Arizona till Bidens fördel. 

Ett stort nederlag för Trump-kampanjen.

Rådgivarna visste att det skulle dröja flera dagar innan alla poströster räknats färdigt, och att majoriteten av rösterna troligtvis skulle gå till Biden-lägret.

Ett av dagens huvudvittnen var Bill Stepien, Trumps dåvarande kampanjchef, som berättade att han sa till Trump de borde vänta med att utropa valseger. Han såg att de hade minimala chanser att vinna valet.

– Valseldar räknades fortfarande, det var alldeles för tidigt att göra några uttalanden, vittnade han i en förinspelad video inför 6 januarikommitten.

Ytterligare en topprådgivare gav samma svar till Trump den natten.

– Vi borde inte utropa seger förrän vi har en bättre uppfattning om siffrorna, minns Jason Miller, att han berättade för dåvarande presidenten.

”Giuliani berusad på valnatten”

Ivanka, Trumps dotter, vittnade att hon inte mindes om hon hade en klar syn på hennes pappas chansen till seger. Men sa till presidenten att ”resultaten fortfarande räknades”.

Donald Trump höll inte med.

Enligt Miller kom istället en väldigt berusad Rudy Giuliani på besök till Vita huset och ville tala med Trump.

Giuliani uppmanade presidenten att strunta i rådgivarna, och säga att Joe Biden hade stulit valet.

Bill Stepien, kampanjchefen berättade att Trump inte ville lyssna på honom efter samtalet med Giuliani.

– Trump tyckte att jag hade fel. Han sa det till mig. Och sa att de skulle gå i en annan riktning, vittnade Stepien.

Enligt Jason Miller ska Rudy Giuliani ha uppmanat presidenten att strunta i rådgivarna. Arkivbild.

Svärsonen motsatte sig Giuliani

Veckorna efter valet fortsatte Trump-medarbetarna förklara för presidenten att det inte fanns något utbrett valfusk som kunde vända valutgången.

Trump ignorerade dem gång på gång.

Istället började han ta fler råd från advokaten Rudy Giuliani, advokaten Sidney Powell och tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Personer som var villiga att sprida konspirationsteorier, bland annat om att valmaskinerna från Dominion hackats.

Jared Kushner i en videointervju på måndagens utfrågning.

Hans topprådgivare och familjemedlemmar ska då ha blivit allt mer obekväma.

Under måndagen vittnade Trumps svärson, Jared Kuschner om att han motsatte sig Giulianis påståenden efter valet.

– Det var inte den väg jag hade valt, sa Kushner, och berättade att Trump svarade genom att säga att han hade förtroende för Giuliani.

”Förlorat kontakten med verkligheten”

Kampanjchefen Stepien beskrev hur två grupperingar plötsligt formades kring Trump: Kärnan av rådgivare som konstaterade att påståendena om valfusk var grundlösa – och de ja-sägare som trappade upp lögnerna.

Stepien såg sig själv som en del av de som inofficiellt kallades ”Team Normal” – i motsats till de som ansågs vara ”Team Crazy”, med Giuliani i spetsen. 

Där fanns även justitieminister Bill Barr, som fortsatte säga till Trump att hans påståenden om valfusk inte var förankrade i verkligheten.

I det förinspelade vittnesmålet beskrev Barr en amatörmässig rapport som Trump lutade sig på under veckorna före 6 januari.

När Barr träffade Trump den 14:e december 2020, lämnade dåvarande presidenten över rapporten och hävdade att det var ”definitivt bevis på valfusk”.

I papprena påstods att röster manipulerats i röstmaskinerna.

– Han sa, ”du vet, detta är absolut bevis på att Dominion-maskinerna var riggade. Rapporten innebär att jag kommer ha en andra mandatperiod”, sa Barr i sitt vittnesmål. 

Barr såg inte något som helst stöd för rapportens slutsats. Det gjorde inte heller USA:s departement för inrikessäkerhet. Här tappade Barr helt förtroendet för Trump, vittnade han för 6 januarikommittén.

– Jag tänkte, ”oj, om han verkligen tror på detta, då har han helt förlorat kontakten med verkligheten”.

Följ ämnen i artikeln