Zelenskyj till säkerhetsrådet: ”Är ni redo att stänga?”

Uppdaterad 2022-04-06 | Publicerad 2022-04-05

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade idag till FN:s säkerhetsråd.

Hans kritik var skoningslös.

– Är ni redo att stänga FN? Tycker ni att tiden för internationell rätt är förbi? Om svaret är nej så måste ni agera omedelbart, säger Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj började sitt tal med att ge sin bild av vad som händer i kriget.

Ryssland begår de värsta krigsbrotten i vår tid sedan andra världskriget. Ryska trupper förstör medvetet ukrainska städer, förvandlar dem till aska med sitt artilleri och attacker från luften. De blockerar städer, orsakar massvält och skjuter civila på vägarna som försöker fly fientligt territorium.

Zelenskyj inför FN:s säkerhetsråd.

”Var är säkerheten?”

Han fortsatte sedan att kritisera det internationella samfundets förmåga att agera.

– Var är säkerheten som säkerhetsrådet måste garantera? Den är inte där. Var är freden och garantierna som FN måste garantera?

– Nu kan världen se vad rysk militär har gjort i Butja under deras ockupation. Men det återstår för världen att se vad de har gjort i andra ockuperade städer och regionen i vårt land. Geografin må vara annorlunda men det är samma brott, samma grymhet.

Presidenten riktade skarp kritik mot FN.

”Är ni redo att stänga FN?”

För att kunna agera mot krigsbrott vill Zelenskyj att säkerhetsrådet reformeras och att Ryssland kastas ut.

– Vi har att göra med med en stat som gör sitt veto i säkerhetsrådet till en rätt att döda. Det underminerar hela systemet för globala säkerheten.

Det kommer att leda till en ordning där stater inte litar till det internationella systemet utan bara sin egen militära förmåga, menar Zelenskyj.

– Mina damer och herrar, är ni redo att stänga FN? Tycker ni att tiden för internationell rätt är förbi? Är svaret nej så måste ni agera omedelbart.

Den ukrainske ledaren kräver att ryska ledare som gett order om att begå krigsbrott ska ställas inför rätta.

– Som under Nürnberg-rättegångarna, säger Zelenskyj.