Berusad man fick vapen beslagtagna

Publicerad 2020-02-23

Arkivbild. Mannen ska enligt uppgift ha avlossat skott med en pistol av märke Sig Sauer, samma märke som polisens tjänstevapen.  Vilken kaliber 50-åringens vapen hade är inte känt.

En man greps tidigt på lördagen i Uppsala efter att ha avlossat skjutvapen.

I samband med gripandet genomfördes också husrannsakan där flera pistoler hittades.

– Man har hittat fem handeldvapen varav två saknade licens, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Strax innan halv sex på lördagsmorgonen ringde en man i 50-årsåldern självmant till polisen och berättade att han olovligen hade skjutit med sitt vapen på fyllan.

– En person hör av sig och kommer så småningom in till polishuset. Han är berusad och berättar att han har skjutit och gjort det under kraftig påverkan, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Polisen genomförde en husrannsakan hemma hos mannen. I ett vapenskåp hittades fyra handeldvapen, varav två saknade licens. Dessutom hittades ett vapen utomhus.

50-åringen har licens för sammanlagt tre av de fem upphittade skjutvapnen.

– Man hittar ett antal vapen på platsen. Två av dem ska vara gamla vapen, åt det antika hållet, men som ändå kräver licens. Dessa två vapen tas i beslag och personen misstänks för brott mot vapenlagen. De vapen som det finns licens för omhändertas tills vidare, fortsätter Daniel Wikdahl som också berättar att man hittar ett vapen slängd på en åker.

Hittade vapen på åkern

– Mannen berättar själv om ett femte vapen som han slängt på en åker någonstans i trakterna kring Vänge och det hittas också. I samband med besöket hos mannen upptäcker man också kulhål i en vägskylt, men ingen annan person ska ha varit i fara.

Polisen fann flera vapen i samband med gripandet. Arkivbild.

Samma typ som polisen

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska vapnet som avlossades ha varit av märket Sig Sauer, samma märke som polisens tjänstevapen. Men att det skulle handla om ett polisvapen avfärdar Daniel Wikdahl direkt.

– Jag går inte in på vilken typ av vapen som använts. Dock handlar det om handelsvapen, alltså pistoler. Och nej, det är ingen polis.

Vad kan du berätta om den här mannen?
– Det är en man i 50-års åldern som är hemmahörandes i Uppsala.

Är han känd av polisen sedan tidigare?
– Nej, han ska inte vara känd sedan tidigare.

Efter att polisen hållit förhör med mannen på lördagsförmiddagen tog åklagaren beslutet att försätta honom på fri fot. Han är dock fortsatt misstänkt för vapenbrott.

Följ ämnen i artikeln