Terrorutredning i Östersund läggs ned

TT

Publicerad 2019-11-07

Polisen stoppade mannen när han körde bil i centrala Östersund i augusti. Arkivbild.

Åklagaren har lagt ned förundersökningen mot en man som misstänkts för stämpling till terrorbrott i Östersund i augusti. Bevisningen räcker inte för att styrka brott.

Beslutet tog åklagaren Henrik Olin under torsdagen, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi har vänt på alla stenar som jag tycker att det är rimligt att vända på i det här läget. Den sammanlagda bedömningen är då att jag inte kan bevisa det här brottet, säger Henrik Olin till TT.

Mannen, som är från Kazakstan, greps i centrala Östersund den 14 augusti för vad som först såg ut som en trafikförseelse. Men brottsrubriceringen ändrades först till förberedelse till mord och därefter till stämpling till terrorbrott.

Den misstänkte har hela tiden förnekat brott och bland annat hävdat att han ville stoppas av polisen eftersom han tvingats att köra på människor. Henrik Olin vill inte gå in på vad mannen har sagt.

– Men jag kan konstatera att han har lämnat en förklaring, samtidigt som det finns uppgifter som tyder på att den inte stämmer. Sammantaget går det inte att bevisa att han bestämt sig för att utföra det här brottet.

Redan i september släpptes mannen på fri fot eftersom misstankarna mot honom hade försvagats. I och med åklagarens senaste beslut är han inte längre misstänkt för brott.