Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

TT-AFP

Publicerad 2019-03-25

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump under pressträffen i Vita huset.

USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna.

Många argument har lyfts om att beslutet kan få långtgående och farliga följder.

Trump undertecknade ett dekret med beslutet i Vita huset i närvaro av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som var på besök på måndagen.

– Det här borde ha skett för många decennier sedan, sade Trump när han höll i pennan.

Golanhöjderna är ett bergsområde som erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967 och som senare annekterades tillsammans med östra Jerusalem.

Bästa vännen

Ett påtagligt nöjd Netanyahu sade att Israel erövrade Golanhöjderna i ett rättmätigt försvarskrig och att det judiska folket har funnits i området i tusentals år.

Han tackade också Trump flera gånger. Israel har haft turen att ha haft många amerikanska presidenter som vän, påpekade Netanyahu.

– Men Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade han till Trump.

Trumps beslut kan hjälpa Netanyahu inför parlamentsvalet i Israel den 9 april. Flera röster, både bland Netanyahus vänner och motståndare, har talat om en politisk present till israelen från Trump.

Annekteringen har aldrig erkänts av det internationella samfundet. Syrien har meddelat att det fortsatt betraktar Golanhöjderna som ett syriskt territorium som förr eller senare ska befrias.

Efter att Trump skrev på dekretet kom ett uttalande från den syriska regeringen om att det är en "attack mot Syriens suveränitet och territoriella integritet", rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Upp i FN

EU har kritiserat beslutet. Det har också bland andra Ryssland, Iran och Turkiet gjort. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han ska ta upp frågan om Golanhöjderna i FN.

Bedömare har också pekat på att USA, som motiverar sina sanktioner mot Ryssland med den folkrättsvidriga annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014, kan få liknande argument vända emot sig.

Trump har tidigare rört upp känslor i regionen genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit från Tel Aviv.

EU:s ordförandeland Rumänien har nu klargjort att det bryter mot unionens hållning och gör samma sak som USA. Honduras president Juan Orlando Hernández har också börjat glida i den riktningen.