Extra trafikkontroller runt skolor i veckan

Publicerad 2019-08-19

I veckan satsar polisen på extra många trafikkontroller. Under den EU-gemensamma trafikveckan ligger fokus på trygghet och hastighet utanför bland annat skolor.

– Vi vill att trafikmiljön utanför skolorna ska vara säker för våra barn och ungdomar, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström i ett pressmeddelande.

Mellan 19 och 25 augusti kommer polisens trafikkontroller vara fler än vanligt. Insatsveckan sker i anslutning till skolstarten och kommer att fokusera extra mycket på områden kring just skolor och förskolor. I dessa områden rör sig många oskyddade trafikanter, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30-40 kilometer i timmen. Vi vill att trafikmiljön utanför skolorna ska vara säker för våra barn och ungdomar och därför är det viktigt att alla respekterar hastighetsbegränsningarna, säger polisens trafikstrateg Ursula Edström i meddelandet.

Böter på minst 2 000 kronor

Om medelhastigheten minskar med 1 kilometer i timmen skulle det spara 15 liv per år, enligt siffror från Trafikverket.

I tätbebyggda områden och kring skolor är hastighetsbegränsningen ofta 30 kilometer i timmen. Den som kör för fort där riskerar böter på minst 2 000 kronor.

– Även små hastighetsöverträdelser påverkar trafiksäkerheten och det vill vi uppmärksamma med trafikveckan, säger Ursula Edström.