Prinsparet om näthatet: ”Fler måste säga nej”

Lanserar #viberättar via sin stiftelse

Publicerad 2019-10-24

Prinsparet har fått nog.

Nu sätter de ned foten och lanserar #viberättar för att synliggöra vad de tycker är ett av vår tids största samhällsproblem: Näthat.

– Det här är ett av vår tids största samhällsproblem som fler måste säga nej till, säger prinsessan Sofia.

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig 2015 startade de en stiftelse med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att få vara sig själva. Stiftelsen vill öka förståelsen och respekten för alla med dyslexi, men också skapa en tryggare miljö på nätet.

Under hashtaggen #viberättar presenterade prinsparet på tisdagen sin stiftelses rapport om näthat, dess konsekvenser och lösningar. Baserat på vittnesmål från barn och unga har de tillsammans med experter inom området sammanfattat vad som krävs för att sätta stopp på hatet.

– Tänk er en värld utan internet. Skönt skulle några säga, men väldigt tråkigt tror jag att de flesta skulle säga. Den är kraftfull och behändig samtidigt som den virtuella värden kommit till oss utan några regler och ramverk. En värld som i dag är helt integrerad i våra barns liv och ofta utan vuxnas närvaro, inledde prinsessan Sofia sitt tal.

”Äcklig och konstig”

Hon har själv blivit utsatt för näthat och brinner för problematiken.

– Vi känner så otroligt starkt att det inte får normaliseras, det måste stoppas och det vill vi göra tillsammans med alla andra, sa prinsessan Sofia.

Majoriteten av alla barn vill prata med vuxna om sin nätvardag men gör det inte på grund av okunskap.

Prinsessan Sofia delade också med sig av några av de över hundra vittnesmålen om hat, hot och mobbning på nätet de fått ta emot:

– Som den 13-åriga killen som får höra via Snapchat att han är äcklig, konstig och att han aldrig kommer bli omtyckt på grund av sin sexuella läggning.

”Fler måste säga nej”

Prinsparet vill visa att de ser, hör och förstår, för att kunna agera mer.

– Den virtuella världen står utan regler och ramverk. Vi vill tydliggöra att hot även på nätet är olagligt. Det här ett av vår tids största samhällsproblem som fler måste säga nej till, säger prinsessan Sofia.

– Vi måste agera förebilder och agera när ett barn blir utsatt eller utsätter någon annan på nätet. Vi vill bidra med kunskap, information och lösningar.

I rapporten lyfts förslag på åtgärder, som att lagar och regler behöver anpassas, regleras och justeras för att kunna möta en föränderlig digital verksamhet. Prinsparet uppmanar även föräldrar att våga prata om det ofta tutta klimatet på nätet och att ta barn och ungas berättelser på allvar.

PODD Skandalen med Märtha Louises pojkvän

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om den kungliga världen och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen