"Dagens Hongkong är ett annat Hongkong"

Malin Johanson/TT

Publicerad 2019-11-24

Långa köer till vallokalerna i Hongkong.

Söndagens lokalval i Hongkong ses som en värdemätare för stödet till den rörelse som kräver större demokratisk frihet. Månader av protester har förändrat Hongkong i grunden, konstaterar tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren.

Inför valet hade fler Hongkongbor än någonsin registrerat sig för att rösta och det konstaterades tidigt att valdeltagandet blir det högsta någonsin.

– Lokalvalen är normalt sett inte särskilt viktiga, men den här gången är de det. Det blir ett slags folkomröstning för hela utvecklingen i Hongkong, säger Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Kina och i dag knuten till Utrikespolitiska institutet.

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni och hittills har rörelsen inte visat några tecken på att den kommer vika ner sig.

Val om utvecklingen

– Den intressanta frågan är om det här valet kommer att bekräfta stödet för demokratirörelsen. Protesterna har efter hand lett till en våldsspiral och man kan tänka sig att människor är trötta på att det är så mycket våld. Samtidigt har sympatierna för demokratirörelsen förblivit väldigt starka. Polisvåldet har lett till att människor tappat förtroendet för den så ansedda Hongkongpolisen, säger Ljunggren.

Den allt starkare demokratirörelse som vuxit fram under protesterna i Hongkong har gett styret i Kina en hel del huvudbry. Någon lösning finns inte i sikte. Ljunggren tror att den gnista som tänts hos delar av befolkningen i Hongkong blir svår att släcka.

Ett annat Hongkong

– Det går inte att lösa detta genom att tysta ner människor. Peking har inte kunnat läsa av Hongkongs kultur och förväntningar och nu ligger det för djupt. Blir det ett klart stöd för demokratirörelsen så är det ett djupt dilemma för Peking. Man har misslyckats i sitt förhållningssätt till Hongkong.

Hur reaktionerna från Kina kommer att se ut på utgången i söndagens val är svårt att säga, men Ljunggren tror på ett skarpare tonläge. Peking har tidigare sagt att man aldrig kommer att acceptera att principen "ett land, två system" utmanas.

– Det talar för hårdare tag, men det ska mycket till innan man ingriper militärt, säger han, och tillägger:

– Dagens Hongkong är ett annat Hongkong än det vi känt och det är mycket svårt att se hur ”ett Kina, två system” ska kunna återupprättas, säger Börje Ljunggren.