Tidigare Trumprådgivaren Stone nekar till allt

TT

Publicerad 2019-01-25

Hans nära band med USA:s president Donald Trump är välkända – liksom hans skulderbladstatuering av den tidigare presidenten Richard Nixon.

Den politiske konsulten Roger Stone har åtalats inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen. Själv avfärdar han alla anklagelser.

Det var gryning i Florida när den federala polisen FBI gjorde en räd mot Stones hus i Fort Lauderdale. Stone öppnade när de knackade på dörren, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Några timmar senare, efter en domstolsförhandling, släpptes Stone mot borgen.

I Vita huset var pressekreterare Sarah Sanders snabb med att försöka distansera gripandet från presidenten.

– Det här har inget att göra med presidenten och verkligen inget att göra med Vita huset. Det här är något som enbart rör den individen och som inte påverkar oss här, sade hon till CNN:s morgonsändning New Day.

Slår tillbaka

Utanför domstolsbyggnaden slår Roger Stone tillbaka mot alla anklagelser och dementerar "kategoriskt" att han skulle ha hjälpt Ryssland att hjälpa Donald Trump.

– Jag kommer att övervinna (anklagelserna) i rätten, säger han inför ett samlat pressuppbåd, som bland andra nyhetsbyrån Reuters rapporterade från.

Stone hävdar vidare att åtalet är politiskt motiverat och att han bara anklagas på grund av sina nära band till Donald Trump. Han beskriver sig själv som en av presidentens äldsta vänner och som en "hängiven anhängare".

– Jag har gjort klart att jag inte kommer att vittna mot presidenten, eftersom jag i så fall skulle behöva begå mened emot honom, säger Stone.

Trump själv upprepar via Twitter att han anser att Mueller-utredningen är "den största häxjakten i historien".

Mejlstöld i fokus

Bakom gripandet ligger ett åtal som Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen, lämnade in på torsdagen. Det omfattar sju punkter och utredarna hävdar bland annat att Stone lämnat osanna uppgifter samt försökt påverka ett vittne.

Mer specifikt rör det sig om en av de mer välkända cyberattackerna under valrörelsen 2016: Stölden av mejl från Demokratiska partiet och offentliggörandet av dessa via Wikileaks, rapporterar public service-bolaget NPR. Enligt åtalet stod Stone i regelbunden kontakt med både Wikileaks och Trumpkampanjen vid den aktuella tidpunkten, sommaren 2016. Det heter att en högt uppsatt tjänsteman i Trumpkampanjen beordrades att ha kontakt med Stone rörande "ytterligare offentliggöranden" och annan skadlig information som "Organisation 1" (Wikileaks) hade om Clintonkampanjen.

Det är tydligt att Mueller försöker bevisa att minst en person i kretsen i eller kring Trumpkampanjen agerade i samröre med Ryssland och dess försök att påverka valet.

Tät kontakt

Formellt slutade Roger Stone att arbeta för Donald Trumps valkampanjen redan i augusti 2015, men han fortsatte därefter att stödja Donald Trump på andra sätt och rapporteras ofta ha talat med presidentkandidaten i telefon. De två har en mångårig historia, på 1990-talet hjälpte Stone Trump med lobbyarbete för hans kasinon och han arbetade även med Trumps misslyckade Vita hussatsning 2000, enligt medier.

I höstas stod det klart att Robert Mueller fokuserade på honom, eftersom den särskilde åklagaren begärde ut loggar över samtal mellan Trump och Stone.

Roger Stone har länge varit en profil i konservativa kretsar i Washington DC. Han har jobbat med flera republikanska presidentvalskampanjer och drivit ett lobbyistföretag tillsammans med Paul Manafort, som senare blev Trumps kampanjchef och som också förekommer i Rysslandsutredningen.