”Inte förvånad om han skrivit om dådet”

Uppdaterad 2015-10-23 | Publicerad 2015-10-22

Terrorexperten om gärningsmannen bakom attacken

Personer bakom den här typen av brott har ofta ett stort bekräftelse- och uppmärksamhetsbehov.

Det säger terrorexperten Hans Brun.

– Jag skulle inte alls bli förvånad om det finns någon film upplagd någonstans, eller ett Twitter- eller Facebookinlägg, säger han till Aftonbladet.

Skolattacker har blivit vanligare i världen. Skolskjutningar har inte bara förekommit i USA, utan även i Finland samt i England och Tyskland.

Det var därför bara en tidsfråga innan Sverige skulle drabbas, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Dessutom har vi haft en våg av hot mot skolor, så vi befarade alla att det här skulle inträffa förr eller senare, säger han till TT.

Enligt Jerzy Sarnecki kunde attacken ha blivit betydligt värre.

– Det är visserligen en massa olagliga vapen i omlopp även i Sverige. Men den här typen av personer, med grova psykiska problem, kan man förmoda, har ganska svårt att få tag på vapen jämfört med andra platser i världen. Och det gör förstås att skadorna blir något mindre, säger Sarnecki.

”Handlar om bekräftelsebehov”

Sarnecki får medhåll av terrorexperten Hans Brun, som menar att om 21-åringen i Trollhättan haft ett skjutvapen så hade det kunnat bli ännu värre.

– Det hade kunna bli ännu mycket värre. Det är fruktansvärt obehagligt, säger Brun.

Vad brukar gärningsmannen ha för motiv i sådana här fall?

– Ofta handlar det om bekräftelsebehov och uppmärksamhetsbehov. Men nu vet vi inte vad det här är för typ av gärningsman, så man får vara försiktig med att spekulera.

I en av skolattackerna i Finland poserade gärningsmannen med pistol före dådet. Skulle du bli förvånad om det dyker upp något sociala medier så här i efterhand?

– Jag skulle inte alls bli förvånad om det finns något Twitterinlägg eller någon film upplagd någonstans, eller ett Facebook-inlägg, säger Hans Brun.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt