Svenske ministern Mauricio Rojas avgår i Chile

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2018-08-13

Mauricio Rojas var migrationspolitisk talesperson för Folkpartiet, numera Liberalerna. Här på en bild från 2006 med dåvarande partiledaren Lars Leijonborg.

Svensk-chilenske politikern, debattören och författaren Mauricio Rojas avgår som kulturminister i Chile efter bara några dagar.

Skälet är en opinionsstorm mot att Rojas tidigare varit kritisk mot ett Pinochet-museum.

Mauricio Rojas satt i Sveriges riksdag 2002–2008 och var bland annat Folkpartiets talesperson i integrationsfrågor.

Som sådan ansågs han föra en hård linje och lämnade posten 2006. Han sa då att han blivit påhoppad och kritiserad för sin politik, och dåvarande Folkpartiledaren Lars Leijonborg kallade honom kontroversiell. I dag uppmärksammas Rojas av bland andra moderaten Hanif Bali och borgerliga ledarskribenten PJ Anders Linder.

För ett par dagar sedan tillträdde Mauricio Rojas som kulturminister i Chile i Sebastián Piñeras regering, och gratulerades då av tidigare kollegorna Jan Björklund och Carl Bildt. Men efter bara några dagar har han tvingats lämna sin post.

"Manipulera historien"

Avgången sker sedan chilenska medier uppmärksammat att Rojas i en bok från 2015 kritiserat Historie- och människorättsmuseet i huvudstaden Santiago, som öppnade 2010 och som dokumenterar övergreppen under militärdiktatorn Augusto Pinochets styre 1973–1990.

"Snarare än ett museum är det en anläggning vars syfte... det är att chocka åskådarna, förvåna dem och förhindra dem att resonera på egen hand", skrev Rojas och fortsatte:

"Det är att manipulera historien (...), ett skamlöst och felaktigt utnyttjande av en nationell tragedi som så många av oss är direkt berörda av".

Kritiken kom snart från såväl höger- som vänsterpolitiker. Skådespelare, författare och musiker reste kravet att Rojas skulle avgå.

Står inte för åsikterna

Svensk-chilenaren försvarar sig med att boken handlar om när han gick från vänster till höger i politiken och att han inte står för de åsikterna i dag. Han säger sig aldrig ha "förminskat eller rättfärdigat oacceptabla, systematiska och allvarliga människorättskränkningar som ägt rum i Chile".

Skandalen är ett problem för president Sebastián Piñera, vars popularitetssiffror har dalat på grund av hans ministrars misstag och höga arbetslöshetssiffror. Så sent som i förra veckan bytte han ut tre ministrar.

Piñera tar avstånd från Rojas kommentarer om museet och accepterar hans avskedsansökan. Arkeologen Consuelo Valdes har utnämnts som Mauricio Rojas efterträdare.

Uppskattningsvis 3 000 människor försvann eller dödades under Pinochets tid vid makten. 28 000 torterades.