SMHI utfärdar fler varningar – temperaturerna fortsätter stiga

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-07-16

Under helgen varnade SMHI för extrema temperaturer i flera områden.

Nu stiger temperaturerna ytterligare.

Under måndagen har väderinstitutet utfärdat nya klass 1-varningar för Östergötlands län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

Under de senaste dagarna har de höga temperaturerna spridits över landet och under helgen utfärdade SMHI klass 2-varningar för Örebro län, Västmanlands län, Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län.

Klass 2 är den högsta kvalificeringen och innebär att institutet varnar för extremt höga temperaturer.

Nya varningar för flera områden

Under måndagen har temperaturerna fortsatt att stiga och SMHI utfärdar nu nya varningar för fler områden.

Klass 1-varningar, den näst högsta varningen som innebär att det är mycket höga temperaturer, har nu utfärdats för Östergötlands län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

”I går nådde vi upp till årshögsta”

– I dag är det soligt och väldigt varmt i hela landet. Temperaturen ligger i allmänhet mellan 25 och 30 grader, men i går nådde vi upp till årshögsta med 33,5 grader och det är inte omöjligt att vi kommer upp till de nivåerna i dag också i östra Svealand, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

SMHI har också utfärdat meddelande om höga temperaturer för nästan hela landet.

Stor risk för skogsbrand

Värmen leder till att risken för skogsbränder ökar. Enligt SMHI är risken för skogsbrand mycket stor överallt i hela landet, förutom i norra lapplandsfjällen.

I Gävleborgs län är trycket på räddningstjänsten så stort att Länsstyrelsen i länet ber allmänheten att inte ringa SOS Alarm om man inte ser öppen eld.

Följ ämnen i artikeln