Fåglarnas dödskamp efter oljeutsläppet

Uppdaterad 2023-11-01 | Publicerad 2023-10-26

KROKÅS. Färjan Marco Polo står kvar på grund medan oljan sprids över den svenska kustlinjen.

Tusentals fåglar riskerar att dö på grund av oljeutsläppet i Östersjön.

– Det är som en ren oljeklump med ett par ögon. De är i väldigt dåligt skick, säger Stefan Gabrielsson vid organisationen Katastrofhjälp – Fåglar och vilt.

Det är tungt att andas.

Stanken av olja slår emot oss när vi kliver ur bilen på strandpromenaden vid Krokås, öster om Mjällby.

Efter ett par andetag kommer ett stråk av yrsel. Jag biter ihop och andas genom näsan.

Ett femtiotal meter längre österut tar vinden i. Då vågar jag ta djupa andetag.

Vid strandkanten står två personer från kustbevakningen i röda galondräkter. De håvar upp stora klumpar av olja. Vattnet intill stranden är som en tjock smet av olja.

Några minuter senare dyker tre uniformsklädda tjänstemän upp.

– Vi ska ta prov på oljan. Så att vi ser om den kommer från fartyget som ligger här ute och inte är någon annan olja, säger Linda Kinnander från Kustbevakningen.

Den vita svanen är helt täckt av olja. Den är en av sex fåglar som väntar på tvätt hos föreningen KFV, Katastrofhjälp- Fåglar och vilt i Blekinge.
En gräsand som är svårt oljeskadad efter oljeutsläppet.

”Det är katastrof”

Efter att fartyget Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten under söndagen pågår en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik. I samband med grundstötningen läckte tusentals liter olja ut i Östersjön. Den har nu nått kusten runt Blekinge och hotar både djur och natur.

– Det är katastrof och kan få följder i flera år, säger Mats Olsson, Västblekinges ornitologiska förening.

Under måndagen inventerade Mats Olsson fågelbeståndet längs kuststräckan mellan Norje och Krokås. Synen som mötte honom var fasansfull.

– Minst ett hundratal fåglar var kraftigt oljeskadade. Vid Tocken hittade jag en grågås som var fullständigt nersmetad av lera. Där fanns också ett bläsandspar som satt helt fast och en gräsand som var täckt av olja.

Mats Olsson visar ett filmklipp på grågåsen. Fågeln sitter fast i olja. Den har så mycket olja på sig att inte ens ögonen syns. När den öppnar munnen hörs ett svagt väsande.

– Det är för jävligt. Jag tycker det är så nonchalant och naivt att välja en rutt med en färja in i ett trångt sund. Den normala farleden går öster om Hanö. Där är det djupare, säger Mats Olsson.

Aftonbladets fotograf hittar en svan med olja i hela fjäderdräkten. När volontärer från Katastrofhjälp (KFV) – Fåglar och Vilt åker ut för att ta hand om svanen har den försvunnit.

Svälter eller fryser ihjäl

Ungefär tre kilometer från kustremsan sticker en svan upp huvudet ovanför kanten på ett hägn. Svanen är en av sex oljeskadade fåglar som föreningen Katastrofhjälp (KFV) – Fåglar och Vilts lokalavdelning i Blekinge har tagit hand om. Men fågeln är ännu långt ifrån räddad. Nu återstår mat, vila och medicin inför den sista prövningen – tvättning.

– Fåglar tror att de ska bli dödade när man håller fast dem. De tolkar oss som rovdjur. Gör man inte på rätt sätt kan de dö av stress, säger Stefan Gabrielsson från KFV.

Han förklarar att när en fågel får olja på fjädrarna tappar den förmåga att hålla värmen och får svårt att flyga. Värmeförlusten gör att fågeln snabbt går ned i vikt.

Följden blir att fågeln antingen fryser eller svälter ihjäl.

Uppmaningen: Tvätta inte fåglar själv

De fåglar som föreningen lyckas fånga är för det mesta så medtagna att de är mycket svaga. De som ännu inte har svultit är svåra att fånga. När fåglarna är infångade hålls de i separata hägn för att undvika stress. När Aftonbladets team är på besök får vi inte gå närmare än 20 meter.

– De måste återhämta sig och äta upp sig. Det brukar ta två veckor innan de är redo för tvätten, säger Stefan Gabrielsson.

Att själv försöka tvätta en oljeskadad fågel man hittar ute hemma i sitt badkar är inte att rekommendera, säger han. I stället vädjar han till folk att kontakta KFV.

– Man ska inte jaga fågeln själv. Då får vi ännu svårare att fånga den sedan.

Föreningen har hittills tagit hand om elva fåglar. Sex stycken väntar på tvätt och fem var i så dåligt skick att de fick avlivas direkt.

– Troligtvis kommer många dö ute till havs. De som är ute i havet och på öar upptäcker vi inte.

Mats Olsson, Västblekinges ornitologiska förening, visar var en fågel med olja på sig ätits upp av ett rovdjur.

Oljeskadad svan försvann

Sent på onsdagseftermiddagen fick KFV ett samtal om en oljeskadad svan vid kustremsan längs Krokås. De lyckades hitta svanen och tog den till hägnet. Kort efter kom ett ytterligare samtal.

Det var Aftonbladets fotograf som hittat en oljeskadad svan vid samma plats. När föreningens volontärer kom till platsen var svanen försvunnen. De letade förgäves i buskage men hittade bara oljefläckar på marken. Stefan Gabrielsson konstaterar att den kan ha gett sig av ut till havs.

– Det gör så fruktansvärt ont i hjärtat att något sådant här kan inträffa, säger Monica Lindberg när hon promenerar förbi med sin hund.

Monica Lindberg fick en chock när hon öppnade ytterdörren på måndagen och möttes av stanken.

– Det var som om någon vält en oljetank utanför. Det är otroligt att något sådant här kan inträffa med all teknik som finns nu, säger Monica Lindberg.

Aftonbladet har sökt TT-line som äger fartyget Marco polo för en kommentar. TT-lines presstalesperson, Sharon Fasch, skriver i ett mejl att hon inte kan kommentera olyckan på grund av pågående utredning. Hon hänvisar till information på TT-lines hemsida.

Kustbevakningen uppger att de två besättningsmedlemmarna som är delgivna misstanke om vårdslöshet i sjötrafik har hörts.

– De har hörts flera gånger med hjälp av tolk. Utredningen fortsätter och därför kan vi inte vara så öppna som man skulle kunna önska, säger Mattias Lindholm, presstalesperson Kustbevakningen.

Hittills har kustbevakningen tagit upp 14 000 liter olja från havet. Men, enligt Mattias Lindholm, har betydligt mer läckt ut i havet. Det är oklart när resten av oljan når stranden. Det kan ta dagar eller veckor.

– Det är ett utsläpp som får en stor påverkan på det marina livet, stränder och fåglar. Östersjön är ett ansträngt hav och behöver verkligen inte den här typen av utsläpp. Det är allvarligt.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET