Avtal öppnar svenska militärbaser för USA

Publicerad 2023-11-01

Fler USA-soldater i Sverige, stora investeringar – och svenska brott som avgörs i amerikanska domstolar.

Det kan bli resultatet av ett nytt försvarsavtal med USA, som snart är färdigt.

– Det handlar inte om några nya amerikanska baser, utan om områden där USA kan få enklare tillträde, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige och USA är nära att sluta ett nytt försvarsavtal.

Det handlar om ett DCA (Defense Cooperation Agreement), som ska ge USA:s militär utökade möjligheter att verka i Sverige.

Förhandlingar har pågått sedan i början av året.

– Vi är mycket nära nu att bli färdiga, sa Pål Jonson till Aftonbladet i samband med Nato Industry Forum förra veckan.

– Det är bra. Vi vill ha ett DCA med USA så snart som möjligt, och det handlar ju om att få bättre förutsättningar att få militärt stöd av USA i händelse av kris eller krig, och det reglerar förutsättningarna för amerikansk närvaro i Sverige.

Sveriges chefsförhandlare Samuel Rudvall uppger idag för DN att avtalet nu är färdigförhandlat.

Närmare detaljer om innehållet blir kända när det undertecknas av Sveriges och USA:s regeringar. Avtalet måste sedan godkännas av riksdagen.

Försvarsminister Pål Jonson (M).

Norge slöt ett liknande avtal 2021. Då fick USA:s militär obegränsad tillgång till fyra platser: flygbaserna Evenes, Rygge och Sola, samt flottbasen Ramsund.

I Norge ska det också leda till amerikanska investeringar – USA satsar två miljarder kronor på byggnader och annan infrastruktur enbart på Rygges flygplats.

Aftonbladet träffade försvarsminister Pål Jonson (M) i samband med Nato Industry Forum den 25 oktober.

”Roterande trupp”

Enligt Pål Jonson handlar avtalet inte om att stationera amerikanska förband permanent i Sverige.

– När det gäller trupp handlar det om roterande trupp, ungefär som Norge har, men det kan också handla om att man vill förhandslagra olika typer av försvarsmateriel.

Avtalet kommer därmed inte att innebära nya ”USA-baser” på svensk mark, enligt försvarsministern.

– Det handlar inte om några nya amerikanska baser, utan om områden där USA kan få enklare tillträde. Norge har ett sådant avtal, och Finland och Danmark förhandlar de här sakerna också. Det bygger naturligtvis på svenskt samtycke och respekt för svensk lagstiftning, säger Pål Jonson.

Därför är Sverige intressant

Vilka platser som kan bli aktuella för amerikansk närvaro i Sverige är inte känt. Det kommer att bero på vad USA vill ha Sverige till.

I Norge byggs till exempel flygbasen Evenes ut för att husera havsövervakningsflygplan av typen P-8 Poseidon. Flottbasen Ramsund ska bli en logistikhubb för Nato-fartyg, med utbyggda kajer, lager för ammunition och verkstäder för underhåll.

Potentiellt kan Sveriges territorium vara intressant i en lång rad olika syften: För att lagra vapen, ammunition och reservdelar, för att frambasera flyg eller för att gruppera skydd för förstärkningar till Finland eller Baltikum.

USA kan också fylla vissa glapp i svensk förmåga, vilket till exempel demonstrerats under återkommande samövningar mellan USA:s marinkår och det svenska amfibieregementet.

– Sannolikt kommer man att man att vilja förbereda en stationering av amerikansk trupp i samband med kris eller krig, säger Krister Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Sverige kommer sannolikt att bli ett uppmarschområde för försvaret av Natos östra flank. Om vi ska vara det, finns det mycket goda anledningar att göra förberedelser för det och lagra en del materiel.

Krister Pallin, forskningsledare på FOI.

Så kan man börja

Krister Pallin betonar att vilka amerikanska förband som sätts in i Sverige beror på hur Natos regionala försvarsplaner utformas – och de är inte färdiga.

– Men man kan tänka sig att man säger: Vi vill i alla fall kunna sätta ner två stridsflygsdivisioner, något luftburet förband och några långskjutande enheter med raketartilleri på två ställen. Vi börjar med att se till att det funkar, säger Krister Pallin.

Ett DCA stärker både vår egen säkerhet och vårt samarbete med USA, enligt Pål Jonson.

– Det är klart att det är lättare att träna med amerikanarna långsiktigt och uthålligt, och det förenklar den amerikanska närvaron i Sverige och norra Europa, och det är väldigt viktigt för vår säkerhet, säger Pål Jonson.

US Marine Corps samövar med svenska amfibiesoldater i början av september i år.

Juridiken inte klar

Det norska avtalet har inte varit okontroversiellt.

Det ger bland annat USA rätt att åtala amerikanska soldater som begår brott utanför tjänsten – även om brotten begås på norsk mark och mot norska medborgare.

Avtalet ger visserligen också Norge möjlighet att återta åtalsrätten, men det är en undantagsklausul som bara kan användas i speciella fall, enligt Norges riksåklagare, riksadvokaten.

”Huvudregeln i framtiden blir att amerikanska myndigheter åtalar brott som begåtts av dess egna styrkor,” har riksadvokaten skrivit i ett utlåtande.

Hur detta kommer att regleras i Sverige återstår att se.

US Marine Corps samövar med svenska amfibiesoldater i början av september i år.

Följ ämnen i artikeln