Misstänkte gärningsmannen i Belgien skjuten till döds

Publicerad 2023-10-17

En person har skjutits på ett kafé i området Schaerbeek i Bryssel.

Enligt initiala uppgifter ska den skjutne vara den man som misstänks för terrordådet, något som bekräftas av inrikesministern.

– Vi kan bekräfta att han är död, han sköts av belgisk polis. Ett vapen hittades även under ingripandet, säger en talesperson för den belgiska federala åklagarmyndigheten.

Belgiska myndigheter bekräftar för Aftonbladet att en man skjutits till döds. Myndigheterna säger att mer information kommer att kommuniceras i ett pressmeddelande senare under dagen.

Terroristen uppges ha blivit skjuten på ett kafé.

Initialt kom rapporter om att den skjutne ska ha dött. Sedan rapporterades det att han återupplivats, något som även ska ha bekräftats av inrikesminister Annelies Verlinden.

”Gärningsmannen kan ha dött på väg till sjukhuset. Den senaste informationen måste fortfarande bekräftas. Men jakten verkar ha avslutats.", säger inrikesminister Annelies Verlinden.

Under förmiddagen bekräftade den federala åklagarmyndigheten att han dött.

– Vi kan bekräfta att han är död, han sköts av belgisk polis. Ett vapen hittades även under ingripandet, säger en talesperson för den belgiska federala åklagarmyndigheten.

Upptäcktes av vittne

Ett vittne ska ha sett personen vid ett kafé och larmat polisen, enligt initiala uppgifter ska det ha skjutits från både den misstänkta och polisen. Enligt inrikesministern Annelies Verlinden är den skjutne den misstänkta gärningsmannen.

”De goda nyheterna är att vi har hittat den misstänkta individen”, säger Verlinden, enligt nyhetsbyrån AP.

Polisen håller just nu på att identifiera den skjutne personen med hjälp av bland annat fingeravtryck och blodprov. Men enligt belgiska medier ska åklagarna vara övertygade att den skjutne är den 45-årige Abdesalam L, som pekats ut som gärningsmannen.

Hade tidigare radikaliserats

Mannen som pekas ut som gärningsmannen är 45-årige Abdesalam L. Enligt belgiska medier ska han radikaliserats tidigare och är misstänkt för terrorbrott i Tunisien. Han är hemmahörande i området Schaerbeek där polisen genomsökte ett flerfamiljshusunder morgonen och där skotten vid ett kafé avlossades av polisen.

Att Abdesalam L var den misstänkte bekräftades tidigt av Belgiens premiärminister Alexander De Croo.

– Den misstänkte har tunisiskt ursprung och vistades i vårt land illegalt, sa han på en livesänd presskonferens.