William, 18, knivhögg två på sin skola: Allt blev värre

”Jag gjorde ett enormt, fruktansvärt misstag”

Publicerad 2024-02-06

Före sitt dåd pratade 18-åriga William i telefon i timmar med en kille som var nära att döda en lärare på en skola i Eslöv.

Men när William fick kontakt med David så försökte han avråda honom från att följa i deras fotspår.

– Jag vill inte att någon annan ska hamna i samma tankegång som jag gjorde.

Hans blick var arg och beslutsam. Eleven, som vi kallar William, vräkte upp dörren till klassrummet på gymnasieskolan i Kristianstad några minuter efter att lektionen startat på vårterminens första dag. Han hade en svart mask för ansiktet och gick med snabba steg fram mot läraren. Han drog fram en kniv och högg flera gånger.

Panik utbröt. Samtidigt som klasskamraterna rusade ut ur rummet så skadade William en pojke som inte hann undan i tid. Sedan slog han sig ner på en stol och ringde 112.

– Jag har precis gjort en skolattack och jag ångrar mig, sa han i telefonen.

William greps i klassrummet och fördes till polisstationen för att förhöras. För att säkra teknisk bevisning trädde polisen plastpåsar över hans händer.
Bild från skolans övervakningskameror som visar William i korridoren med en kniv i handen.

Nu har drygt två år gått. Wiiliam har fyllt 18. Han sitter på ett Sis-hem någonstans i Sverige och återkommer till sin ånger.

– Det blev så att jag hanterade hela situationen väldigt fel. Jag fick en tankegång som satte igång en kedja av händelser så allt blev värre och värre.

– Det var många i skolan som inte ville umgås med mig. Jag hittade aldrig någon grupp som jag kunde vara en del av. Jag började må dåligt och ifrågasatte varför jag var här över huvud taget. Jag fastnade i ett hål och drog ner mig själv mer och mer.

Men många mår ju dåligt utan att för den skull skada andra?

– Absolut. Jag kan inte riktigt svara på varför det blev så för mig. Jag hamnade i en väldigt negativ spiral.

William har sedan lång tid tillbaka haft sina närmsta relationer på internet. I förhör med polis berättade han om sin bästa vän, som han träffat online.

– Han kändes som en kompis som faktiskt ville vara med mig fast han inte var tvungen för att vi gick i samma klass eller något.

Ett halvår före Williams dåd genomförde vännen en attack mot sin skola i Eslöv. Då var en lärare nära att dö.

– Då kändes det som att jag förlorade min kompis, för vi fick inte ha någon kontakt, sa William till polisen.

Efter att han huggit två personer satte William knivarna i ett bord. Enligt honom var syftet att visa att han inte tänkte angripa några fler personer.

Kamraten dömdes senare för mordförsök och grovt olaga hot. Några veckor före att William beväpnade sig och gick till skolan fick han tillåtelse att prata med honom i telefon. De snackade i timmar så gott som varje dag.

– Vi skämtade om hur jag knivhögg läraren under min attack, ungefär hur det gick till och varför jag gjorde så. Det var en del rasistiska skämt också, har vännen sagt i förhör.

William säger nu att han vill lämna allt som rör dådet bakom sig. Men han var länge kvar i de digitala kretsar där skolattacker diskuteras och gärningsmän hyllas.

I mars förra året kom han i kontakt med David, som var mitt uppe i planeringen av ett angrepp där han tänkte döda och skada flera skolkamrater.

Exakt vad de diskuterade är inte känt. Men Aftonbladet har tagit del av skärmdumpar som visar att William försökte få David på andra tankar. Han slog även larm till Säpo.

– Jag gjorde ett enormt, fruktansvärt misstag. Jag vill inte att någon ska komma till skada eller i värsta fall mista livet, säger han.

Vad hade kunnat göras för att stoppa dig för att begå det här brottet, tror du?

– Jag hade önskat att personalen i skolan skulle ha gjort mer för att hjälpa mig. Då hade de kanske insett hur dåligt jag faktiskt mådde. Som det blev så fattade jag inte ens det själv. 

– Jag skulle också ha velat att andra runtomkring hade frågat hur jag mådde. Det hade fått mig att känna mig lite mindre ensam. Vi borde alla bli bättre på att se människorna i vår omgivning.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET