Myndigheten: ”Oerhört allvarligt vem som än bedriver tjuvfiske”

Publicerad 2023-01-20

Ålen är rödlistad och under ett akut hot om utrotning, enligt experter.

Att fiska ål för privat bruk har varit förbjudet sedan 2007 – men tjuvfisket tros vara enormt.

– Vi ser jätteallvarligt på det. Det är jätteviktigt att få bort tjuvfisket, säger Martin Bjerner, enhetschef för fältkontroll vid Havs- och vattenmyndigheten.

Den europeiska ålen är unikt gammal och arten tros ha utvecklats för över 40 miljoner år sedan.

Men de senaste 50 åren har arten drabbats hårt av fisket och förändrade livsmiljöer.

– Det är svårt att skatta hur stort beståndet är, men det bästa måttet man har är att se hur mycket ålyngel som kommer in från oceanerna. Det har minskat med upp till 99 procent sedan början av 80-talet, säger Henrik Svedäng, marinbiolog och vetenskaplig samordnare vid Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Stor minskning

Minskningen är olika beroende på var man mäter, men över Nordjöområdet uppskattar man den till runt 95 procent, enligt Henrik Svedäng.

Ålen är en känslig art, som bara leker en gång i livet, vilket också innefattar en lång och farlig vandring till Sargassohavet i västra Atlanten utanför Kuba.

Henrik Svedäng, marinbiolog och vetenskaplig samordnare vid Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Den går dessutom inte att föröka i fångenskap. I Japan har man försökt hormonbehandla den, men efter två generationer dör de, det är det längsta man lyckats komma, säger Henrik Svedäng.

Enligt Sofia Brockmark, enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten, krävs särskilt tillstånd för att fiska ål.

Sofia Brockmark, enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.

2022 fanns 99 tillståndsgivna yrkesfiskare kvar i Sverige, men fångsterna har stadigt minskat i takt med att beståndet utarmats.

– Arten är akut hotad, och man ser ett minskat bestånd på både global och nationell nivå . I vårt område ser vi att det minskar med 90 till 95 procent. Det ligger på en kritiskt låg nivå, säger Sofia Brockmark.

Hennes kollega Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndighetens fältkontroll, arbetar med beivra tjuvfiske av bland annat ål.

Ett styvt jobb.

– Det är en svår uppgift då man fiskar med den här typen av redskap, ryssjor, som ligger på botten utan att ha markeringar på vattenytan. Vi använder oss av drönare för att tidigt på säsongen lättare kunna se redskapen från fågelperspektivet, säger Martin Bjerner.

Ålen är rödlistad och under ett akut hot om utrotning, enligt experter

”Oerhört allvarligt”

Sedan 2016 har man tagit 1 200 illegala ålfiskeredskap i beslag, men för att lagföra någon krävs att man tar tjuvfiskaren på bar gärning.

– Då måste du ta personen när den vittjar redskapet, och det är väldigt sällan vi ser. Två sådana fall har vi haft, varav ett är under utredning, säger Martin Bjerner.

Fångsten som PM Nilsson fick upp när han fiskade ål olagligt.

På myndigheten ser man oerhört allvarligt på all form av tjuvfiske av ål, och man uppskattar att tjuvfisket står för en lika stor andel av den totala årsfångsten som det lagliga fisket.

– Det är allvarligt alldeles oavsett vem som bedriver tjuvfisket. Det är en rödlistad akut hotad art, och det är jätteviktigt att vi får bort tjuvfisket.

Världsnaturfonden, WWF, är bara en av många organisationer som vill se ett totalstopp av ålfiske.

– Det säger sig självt, att har man en art som är akut hotad ska man inte bedriva varken fiske eller jakt på den. Vi vill se ett helt fiskeförbud på den europeiska ålen, inte bara i svenska vatten, säger Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF.

 Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF.

De som tycker att ett litet privat fiske av ål inte stör det stora hela tycker hon ska tänka om.

– Man ska ta sig en rejäl tankeställare. Vi som människor är inte beroende av ål för att överleva, det finns massa andra saker vi kan äta. Men ålen är otroligt beroende av att vi låter den vara och slutar bedriva fiske på den, för att den ska överleva.