Regeringen vill skicka väpnad styrka till Sudan

Publicerad 2023-04-22

Diplomater från USA, Storbritannien, Frankrike och Kina evakueras från Sudan.

Det meddelade sudanesiska militären på lördagsmorgonen.

Nu vill regeringen ha riksdagens godkännande för att kunna sända en väpnad styrka till Sudan för att evakuera ambassaden.

Regeringen vill att Sverige ska kunna sända en väpnad styrka till Sudan för att kunna evakuera den svenska ambassaden. Det gäller svensk utsänd personal och deras anhöriga.

– Riksdagens medgivande krävs för att en väpnad styrka sak kunna sändas till ett annat land, sa utrikesminister Tobias Billström (M), under en pressträff på lördagen.

Riksdagen blixtinkallas

För att få riksdagens medgivande har talmannen kallat till ett kammarsammanträde imorgon söndag klockan 10.00.

– Beslutet skulle innebära att riksdagen medger att regeringen ställer en väpnad styrka till förfogande enligt folkrätten för att stödja och genomföra en evakueringsinsats av svenska och utländska medborgare från Sudan. Det skulle naturligtvis ske i nära samarbete med internationella organisationer och andra länder, sa försvarsminister Pål Jonson (M).

Försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström under pressträffen.

Stormakter evakuerar

Flera länders diplomater evakueras från Sudan, det rapporterar bland annat BBC.

I ett uttalande som skickades ut under lördagsmorgonen säger sudanesiska armén att diplomater och medborgare från USA, Storbritannien, Frankrike och Kina kommer börja evakueras under de ”närmaste timmarna” med hjälp av militära transportplan från landets huvudstad Khartoum. Men amerikanska regeringen planerar inga egna evakueringar av de runt 16 000 amerikanska medborgarna i landet.

– Amerikanska medborgare bör inte ha några förväntningar om en koordinerad evakuering från USA:s regering i det här läget. Och vi förväntar oss att det kommer att fortsätta vara så, säger Vita husets talesperson John Kirby, enligt TT.

Sedan tidigare har Saudiarabiens regering meddelat att de börjat evakuera dels sina egna diplomater och medborgare, men även de från ”broderliga” nationer, skriver BBC.

”Det första evakueringsfartyget från Sudan har anlänt, det hade med sig 50 saudiska medborgare och ett antal invånare från vänligt sinnade länder”, meddelade statlig television i Saudiarabien på lördagen enligt TT.

Näst på tur att göra samma resa är diplomater från Jordanien.

Rökpelare i staden Khartoum.

Bröt ut förra lördagen

Bakgrunden till konfliken är en maktkamp mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Bägge gör anspråk på att leda landet, skriver TT.

De avsatte diktatorn Omar al-Bashir 2019 och lovade att dela makten under en övergångsperiod mot ett demokratiskt Sudan. Men det projektet dog efter en ny militärkupp i oktober 2021. Där tog de två generalerna ledningen och avsatte eller fängslade alla civila ledare som varit med i övergångsregeringen.

Men nu kommer de två männen inte överens om hur Sudan ska styras, vilket lett till den senaste tiden oroligheter med hundratals döda och tusentals skadade. Enligt beräkningar från FN har över 20 000 flytt till grannlandet Tchad. Parterna har flera gånger meddelat vapenvila, senast i går inför firandet av Eid al fitr. Men varje gång har den avbrutits inom timmar.

Oklart när Sverige kan evakuera

Omkring ett hundra svenskar tros befinna sig i Sudan. Men när evakueringen i sådana fall kan börja finns det inget datum för .

– Just nu ska vi inte binda oss för en bestämt tidspunkt. Det kommer inträffa när det är lämpligt och säkerhetsläget tillåter, säger Tobias Billström.

Under fredagen höll statsminister Ulf Kristersson en presskonferens om läget i Sudan där han uppmanade svenskar på plats att söka skydd och hålla sig inomhus.

– Just nu är det uppdraget inte möjligt att genomföra. Vi hoppas att det ändrar sig väldigt snart, sa Ulf Kristersson på fredagen.

Oroligheterna bröt ut i mitten av april.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln