Säpo inför Eurovision: Hotbilden fortsatt hög

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-04-30

Säkerhetsläget i Sverige är fortfarande allvarligt, bedömer Säkerhetspolisen inför Eurovision i Malmö i maj.

Polisen och Säpo försäkrar att man är väl förberedda.

Terrorhotnivån mot Sverige bedöms sedan i höstas vara hög – fyra på en femgradig skala.

– Beslutet som togs i augusti 2023 kvarstår. Vi gör löpande bedömningar över inkommen information och hur hotet påverkar det allmänna säkerhetsläget, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till TT.

Både Rysslands krig mot Ukraina och den oroande utvecklingen i Mellanöstern påverkar hotet mot Sverige på olika sätt, säger han.

Terrorpropaganda

Enligt Säpo visar våldsbejakande islamistisk extremism ökat fokus på propaganda riktat mot stora planerade evenemang, vilket följer tidigare mönster.

– Det är inte bara Eurovision, utan vi har OS i Paris, vi har haft Champions League-matcher, och vi har ett EM i Tyskland. Utifrån det perspektivet är det naturligtvis så att Eurovision har sin lampa på sig, säger Hallström.

– Det gäller för oss att följa utvecklingen och kunna bedöma och avfärda information, men möjligen också bekräfta viss information och genomföra tidiga åtgärder, fortsätter han.

Utöver Eurovision planeras för en rad resurskrävande arrangemang i Sverige de kommande veckorna, bland annat Taylor Swifts konserter i Stockholm senare i maj.

Polisens insatser för att säkerställa tryggheten under arrangemangen hanteras inom en nationell särskild händelse för att lätt kunna flytta resurser.

På vissa platser, inte minst i Malmö vid Eurovision, kommer man se fler poliser än vanligt. Utöver att ta in poliser från andra dela av landet kommer hjälp från Danmark och Norge inom ramen för det nordiska polissamarbetet.

– Malmö kommer att vara ett polistätt område. Vi kommer att jobba förebyggande i olika typer av miljöer, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen.

Protester mot Israel

Polisen tar bland annat höjd för demonstrationer och motdemonstrationer i Malmö, där det väntas protester mot Israels Eurovision-deltagande.

– Det är det som kommer vara den största arbetsuppgiften för oss, att ha en bra kontroll på vad som händer på gator och torg, speciellt i Malmö, säger Per Engström.

Det har även kommit in ansökningar om allmän sammankomst för att bränna en koran i Malmö, som nu behandlas av polisen. Just koranbränningar är något som Säpo tidigare pekat ut som hotdrivande mot Sverige.

– Det är klart att ytterligare sådana aktioner kan bidra till att hotnivån håller sig kvar över tid, och till och med skulle kunna öka, säger Fredrik Hallström.