Ny omröstning kan stoppa brexit

Uppdaterad 2019-03-29 | Publicerad 2019-03-27

LONDON. Hård eller mjuk brexit, ny folkomröstning – eller ingen brexit alls?

Theresa May har förlorat kontrollen över Storbritanniens EU-utträde.

Nu röstar parlamentet för hur – och om – man ska lämna EU.

– Folket borde få bestämma om de vill fortsätta, säger labourledamöten Margaret Beckett.

Efter ännu en tuff vecka för Theresa May bestämde sig premiärministern i måndags för att inte lägga fram sitt framförhandlade EU-utträdesavtal för omröstning i parlamentet. Avtalet har röstats ned två gånger med historiska marginaler och May sa att hon inte ville hålla en omröstning förrän hon trodde att hon skulle få stöd för det.

I stället röstade parlamentet sent i måndags kväll för att ta kontrollen över brexitförhandlingarna. Det innebär att det nu är parlamentsledamöterna – inte May och regeringen – som bestämmer dagordningen i det brittiska underhuset. 

Talmannen John Bercow gick på onsdagseftermiddagen ut med åtta möjliga sätt att föra  brexitförhandlingarna vidare på. Under kvällen kommer parlamentsledamöterna rösta på vilka förslag de står bakom, för att skapa en bild av hur parlamentet vill föra brexitprocessen vidare.

Kan stoppas helt

Bland förslagen finns att lämna EU utan något avtal, olika versioner av en mjukare brexit där man håller sig kvar nära unionen, en ny folkomröstning – och en möjlighet att stoppa brexit helt och hållet.

Det är Joanna Cherry, från Skotska nationalistpartiet SNP, som lagt fram möjligheten att stoppa brexit den 12 april, det just nu planerade utträdesdatumet, om man inte har enats om ett avtal och inte vill lämna utan något avtal alls.

Labourledamoten Margaret Beckett har föreslagit att regeringen inte ska kunna besluta om ett skilsmässoavtal med EU om de inte även godkänts av folket i ett referendum. 

– Vad som än kommer ur denna process så borde folket få välja om de med dessa förutsättningar fortfarande skulle vilja fortsätta. De borde få sista ordet här, säger Becket i underhuset.

Osäkert för May

Samtidigt tror många att premiärministern snart kan komma att lämna sin post.

Enligt BBC:s uppgifter kan hon under torsdagen eller fredagen försöka lägga fram sitt avtal för att hoppas på tredje gången gillt hos parlamentet. Men talmannen, som tidigare stoppat henne från att lägga fram samma avtal om inga ändringar gjorts, verkar fortsatt negativ.

– För att det inte ska bli några missförstånd så skulle jag vilja klargöra att jag i så fall skulle förvänta mig att regeringen klarar av kraven på förändringar, säger John Bercow.

– Jag ser snarare fram emot kvällens omröstning där parlamentet kan få visa vad det vill.

”Överträffar allt”

Bercow får medhåll från den före detta brexitministern, konservative ledamoten David Jones, som är emot Theresa Mays avtal. Samtidigt ger han en känga åt talmannen.

– Det verkar som att talmannen är helt okej med att ha denna långa lista av vägledande omröstningar men han tycker inte att regeringen, å sin sida, ska få tillbaka sin röst, säger Jones.

– Om jag ska vara helt ärlig så ser vi något denna eftermiddag som överträffar allt vi tidigare sett. Det vi har i dag har aldrig hänt innan.

Regeringen har svarat med att det skett en förändring i förhållanden sedan Mays avtal senast röstades ner. Datumet för Storbritanniens EU-utträde har skjutits upp och EU-ledarna har garanterat att den tillfälliga lösningen för den irländska gränsen förblir tillfällig.

Vid 18.30-tiden på onsdagen sa Theresa May i ett stängt möte med konservativa ledamöter att hon var redo att lämna sin post om hennes avtal skulle röstas igenom av parlamentet, skriver Sky News.