Fyra kända kvinnor berättar: Så blev vi misshandlade

”Vi satt i badkaret – då tog han strypgrepp om min hals”

Publicerad 2019-03-27

De skämdes och vågade inte berätta för omgivningen – men till slut tog de sig ur de destruktiva relationerna.

Nu berättar fyra kända kvinnor om hur de misshandlats, fysiskt och psykiskt.

– För mig var det svårt att förstå att strypgrepp och att han kastade mig in i väggen var misshandel, säger skådespelaren Ellen Bergström.

Anja Lundqvist, här under inspelningen av Sune i fjällen, berättar att hon träffade en kille när hon var i 20-årsåldern som hjärntvättade henne att tro att hon var värdelös och också tog strypgrepp på henne i badkaret.

När skådespelaren Anja Lundqvist, 47, var i 20-årsåldern träffade hon en kille som hon blev charmad av direkt. Han var artig, trevlig, belevad.

– Han tog hand om mig på ett sätt som ingen hade gjort tidigare, jag blev väldigt charmad.

De flyttade ihop efter tre månader. Det fanns varningssignaler; svartsjuka mot skådespelare hon jobbade med och hon isolerades från sina vänner, de var horor enligt mannen.

– Killkompisar gick bort direkt, det var korsförhör varje gång jag träffade någon. I stället för att berätta för någon så höll jag det för mig själv, jag ville ju att alla skulle tro att han var skitbra. Jag slutade träffa mina killkompisar, sedan slutade jag träffa mina tjejkompisar.

Det gick så långt att hon ställde in föreställningar och la skådiskarriären, sin passion, på hyllan. Hon orkade inte med de ständiga korsförhören och ilskan från honom.

– Det handlade mycket om att inte misslyckas utåt. Han hade hjärntvättat mig till att tro att jag var värdelös. Jag kan inte förklara hur det hände men jag kände att jag inte ville ge upp, ingen fick märka något.

Mannen hotade med våld mot andra men slog aldrig henne. En nyårsafton skällde han ut henne för att hon inte tagit med en tandborste till honom när de skulle övernatta hos hennes mamma.

– Han tog polisgrepp om min arm, vi var vid Medborgarplatsen – det var ingen som kom fram och sa något. En vecka senare satt vi i badkaret – då tog han strypgrepp om min hals och tryckte mitt huvud i kaklet. Då tänkte jag: nu måste jag gå.

Hon polisanmälde aldrig. Båda två gick vidare i nya relationer.

– Jag hade önskat att jag visste det jag vet i dag, att man kan anmäla sånt. Jag hade velat att vi stod mer samlade då, som jag tror och hoppas att unga tjejer gör i dag.

Ellen Bergström berättar om hur hon utsattes för psykisk och fysisk misshandel.

Varje gång Ellen Bergström, 29, hör att killen hon var tillsammans med har skaffat en ny tjej så ringer hon och berättar vad som hände henne. Hon har gemensamma vänner med sin ex-pojkvän som fortfarande inte tror på henne.

– Jag pratade med två av hans ex och hörde att de också blivit utsatta. Jag vill inte att fler ska bli utsatta för honom. Så fort han skaffar flickvän så ringer jag, det är det jag kan göra. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott det här när jag träffade honom, det syns inte utanpå. Så det är väldigt svårt att bli trodd.

Det tog lång tid innan Ellen Bergström förstod att det faktiskt var misshandel det handlade om.

– Jag trodde misshandel var slag i ansiktet, en knytnäve. För mig var det svårt att förstå att strypgrepp och att han kastade mig in i väggen var misshandel.

Relationen fortsatte även efter hon blivit utsatt.

– Han hade aggressiva tendenser men då var det mest glåpord och svartsjuka, först efter ett år blev det fysiskt. Efter att vi gjort slut gick jag tillbaka till honom igen ett halvår senare, jag kände att jag fortfarande var i hans grepp.

Hon hittade sätt att bortförklara hans agerande. När hon väl berättade hur det egentligen låg till förvånades folk.

– Reaktioner från folk i min närhet när de fick reda på det var: ”Men gud, du som är så stark, det trodde man inte om dig?”.

Amelia Adamo berättar att hon skämdes, ingen i omgivningen skulle få veta hur det var.

Mediaprofilen Amelia Adamo, 72, misshandlades av en man som hon levde med när hon var ung. Relationen började med kärlek men övergick i fysiskt våld. Slagen kunde komma när som helst. När han drog kniv mot henne lämnade hon honom till slut.

– Man skäms men det var något mellan oss två – det fanns inga barn, jag var väldigt ung.

Då var det otänkbart för henne att söka hjälp någonstans. Hade det skett i dag hoppas hon att hon tänkt annorlunda.

– Tanken att jag skulle gå någonstans med det här föresvävade mig överhuvudtaget inte. Det här var inte någonting som någon annan visste. Lösningen är alltid att gå, om man som vuxen kvinna kan det, i min situation var det det enda valet jag hade.

Gudrun Schyman, 70, blev misshandlad i sitt tidigare äktenskap. ”Jag gick inte någonstans och anmälde. Så såg det ut då, man talade mycket mindre om det.”

Politikern Gudrun Schyman, 70, blev misshandlad i ett tidigare äktenskap. Under åren har hon både skrivit och berättat öppet om hur hon blev slagen och hur den relation hon levde i då var aggressiv.

– Jag gick inte någonstans och anmälde. Så såg det ut då, då talade man väldigt mycket mindre om det, säger Gudrun Schyman.

För henne var det viktigt att berätta för att få andra att våga prata om det och belysa att det inte handlar om enskilda kvinnor.

– Det här är ett omfattande samhällsproblem, vi kan inte tro att det är enskilda kvinnor som råkar illa ut vid enskilda tillfällen. Det behandlas fortfarande som om det vore en fråga på individuell nivå, säger Gudrun Schyman.

–  Det bästa vi kan göra är att arbeta förebyggande, med prevention och utbildning och ifrågasättande av stereotypa könsroller och destruktiviteten i mansrollen.