Iran ökar anrikningen av uran

TT-AFP

Publicerad 2019-11-09

Irans atomenergiorganisations talesperson Behroz Kamalvandi (mitten) besöker en atomenergianläggning söder om Teheran. Bilden tillhandahålls av den statliga organisationen.

Iran säger att landet nu anrikar uran till en renhetsgrad på 5 procent. Beskedet visar ytterligare ett avsteg från uppgörelsen om landets atomenergiprogram som slöts 2015 med ledande stormakter.

"Grundat på våra behov. . . så producerar vi för närvarande 5 procent" säger den iranska atomenergiorganisationens talesperson Behroz Kamalvandi med hänvisning till anrikningsgraden av uran.

Enligt uppgörelsen med FN:s permanenta medlemmar i säkerhetsrådet – Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Ryssland – samt Tyskland så skulle Iran inte anrika uran till mer än 3,67 procent. Men Iran har meddelat att man gör avsteg från avtalet sedan USA ensidigt lämnade uppgörelsen i fjol. I stället valde USA att skärpa sanktioner mot Iran.

Talespersonen Kamalvandi lade till att Iran har kapaciteten att producera uran som är anrikat till "20 procent, 60 procent eller andra procentsatser".

5 procent är en klart lägre nivå än den på 20 procent som landet producerade före avtalet. För en kärnvapenstridsspets krävs uran som är anrikat till omkring 90 procent.