”Var ärlig och berätta om du har symtom”

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-03-28

Inför påskens anstormning av turister uppmanar Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska fjällräddares riksorganisation, nödställda att vara ärliga och tala om för larmoperatören om de har symtom på coronasmitta.

– Vi har haft två misstänkta fall av corona. De hade varit ute på tur ett par dagar när de insjuknade samtidigt. Men de agerade precis som vi vill och berättade för larmoperatören att de kanske var smittade, säger Rickard Svedjesten, som är fjällräddare i Oviksfjällen i Jämtland.

För fjällräddarna är det viktigt att få information om nödställda misstänks vara coronasmittade för att kunna förbereda sig.

Bra direktiv

– Vi har fått nya, bra direktiv av polisen och har med oss handskar och andningsmasker. Vi måste också hålla ett avstånd till personen vi ska hjälpa för att hindra en smittspridning i vår fjällorganisation. Därför kommer vi att dirigera personen att kliva i pulkan själv innan vi kör dem till närmaste farbara väg, där ambulans eller annan transport väntar, säger Rickard Svedjesten.

När fjällräddarna har använt en pulka tas den in för desinfektion och filtar tvättas.

Rickard Svedjesten ser inga tecken på att det ska komma färre besökare i påsk än det brukar göra.

Fullt upp

– Vi fjällräddare kommer att ha fullt upp. Det är redan ganska mycket folk häruppe och vi vet att det kommer ännu fler under påsken. En del av dem kommer att skada sig och behöva hjälp ner från fjällen.

Han förstår att folk vill gå på tur när det är som finast.

– Det finns inget finare än att gå på tur med familjen långt från alla människor i påsktider, men det är oerhört viktigt att man tänker på att vindskydden är ett nödskydd. Jag vill att folk respekterar det och inte går in där bara för att äta sin matsäck. Det är viktigt för att förhindra smittspridning.