ALS-sjuke Richard fick inte ge föräldradagar till sin hustru

Försäkringskassan avslog fyrabarnspappans ansökan

avKatarina Arnstad Elmblad

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyrabarnspappan Richard är svårt sjuk i ALS, enligt läkaren en aggressiv form av sjukdomen.

Statistiken säger att Richard har ett och ett halvt år kvar att leva.

Trots den dystra prognosen fick han avslag av Försäkringskassan när han ville överlåta föräldradagar på sin fru, Ann.

– Det är ett omänskligt beslut, säger hon.

När Richard i januari 2019 diagnostiserades med förlamningssjukdomen ALS, amyotrofisk lateral skleros, kom det inte som någon överraskning.

– Jag hade det på känn eftersom jag under en längre period känt att kroppen inte svarade på samma sätt som tidigare. Jag har alltid tränat mycket men de senaste tre åren har jag upplevt att styrkan och konditionen gradvis försämrats, säger han.

Richard har en aggressiv form av ALS, vilket innebär att kroppen bryts ner väldigt snabbt.

Sjukdomen har redan satt sina tydliga spår. Det märks att det är ansträngande för honom att prata.

– För två år sedan klarade jag av att springa en mil på 40 minuter, för ett år sedan kunde jag gå. I dag är jag hänvisad till min permobil.

Tillåter inte flytt av föräldradagar

Richard och Ann har fyra barn: 12 år, 9 år, 2,5 år och 10 månader.

När Richard hos Försäkringskassan, FK, begärde att få överlåta 180 föräldradagar för sina två yngsta barn till Ann, eftersom han inte kan utnyttja dagarna själv på grund av sjukdomen, blev det nobben. Motiveringen: det inte är tillåtet att avstå föräldradagar till den andra föräldern.

För två år sedan kunde Richard springa en mil på 40 minuter. I dag är han hänvisad till sin permobil.
Foto: FELIPE MORALES
För två år sedan kunde Richard springa en mil på 40 minuter. I dag är han hänvisad till sin permobil.

– Jag accepterar att Försäkringskassan krånglar. Jag har viktigare saker att tänka på i livet. Men min fru blev fruktansvärt upprörd och ledsen, säger Richard.

För att visa hur omänskligt de anser avslaget var skrev paret ett långt inlägg i Facebookgruppen ”Försäkringskassanupproret”:
 

” Är 45 år gammal, gift och har 4 barn. De är 12, 9, 2 1/2 och en på snart 10 månader. Fick tyvärr diagnosen ALS i februari 2019. Enligt min läkare så är min ALS aggressiv och enligt statistiken har jag 1-1,5 år kvar att leva. Fick idag avslag från att kunna avstå mina reserverade 90 dagar x 2 för mina två minsta barn. Detta är alltså 180 dagar som jag inte hunnit ta ut innan jag blev sjuk. Skulle man verkligen inte ändå kunna göra ett undantag för barnens skull?”

Kommer aldrig kunna ta ut sina dagar

Kommentarerna mot, vad många anser vara ett omänskligt agerande från Försäkringskassan, lät inte vänta på sig.


”Det är ju omänskligt av fk.”


”Man blir så illa berörd som i detta fallet självklarheter att FK ska ställa upp.”


”Det blir bara sjukare och värre med allt! Borde inte familjen bestämma själva hur dom vill fördela föräldraledighet? Deras barn, deras liv! Skrämmande!”

 

Richard förvånades över den enorma responsen.

– Det visar att folk bryr sig, säger han.

I ansökan till FK om att kunna avstå sina föräldradagar till sin fru skickade han med intyget där läkaren poängterar att Richard aldrig kommer att kunna ta ut sina dagar.

– Läkaren beskrev tydligt min sjukdom och att jag inte kommer att kunna vara hemma med mina små barn, säger Richard.

”Fruktansvärt beslut”

Egentligen orkar varken Richard eller Ann ta fajten med Försäkringskassan, men samtidigt anser de att regelverket är så fyrkantigt att de känner att de måste reagera, inte minst för andras skull.

– Det är ett fruktansvärt beslut, men vi försöker leva i nuet och tänka på den lilla tid vi har kvar tillsammans, säger Richard.

Ann säger att hon klarar av vardagen tack vare sin kristna tro, men hon förstår inte hur FK kan fatta ett så omänskligt beslut.

– Jag fattar inte hur man kan säga att vi inte ska få dagarna som ju faktiskt är till för barnen och föräldrarna, säger hon.

Enligt Richard motsäger FK sig själva när de påstår att ena föräldern inte kan avstå föräldradagar till sin partner.

– I socialförsäkringsbalken står det att om en förälder på grund av sjukdom eller funktionshinder varaktigt saknar förmåga att vårda barnet, får den andra föräldern lämna över sina föräldradagar till sin partner, säger Richard.

FK: Ansök igen

Något som intygas av Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan.

– Det går inte att avstå föräldradagar. Däremot, om den ena föräldern inte kan vårda barnen på grund av sjukdom har den andre rätt till alla dagarna. Men då skriver man det i sin ansökan och skickar med ett läkarintyg, säger Niklas Löfgren.

Han beklagar att FK varit för dålig på att kommunicera de alternativ som fanns.

– Jag har förståelse för att de blev ledsna och tycker verkligen att de ska skicka in ett intyg och ansöka om att den ene får alla dagarna, säger han.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Försäkringskassan uppmanar paret att skicka in ett intyg och ansöka igen.
Publicerad: