Chockattack mot Israel: ”Vi är i krig”

Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-10-07

På lördagsmorgonen inledde Hamas en chockattack mot Israel.

Ett stort antal raketer har avfyrats från Gaza och beväpnade män har tagit sig in i landet.

Den palestinska terrorgruppen Hamas har tagit på sig attacken.

– Vi är i krig, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Följ ämnen
Israel

 Uppdatering 9 oktober: Israelisk militär har attackerat över 500 mål i Gaza


Flyglarmet ljöd under lördagsmorgonen på flera håll i Israel. Ett stort antal raketer har avfyrats från Gazaremsan och beväpnade män på fordon tog sin in i Israel.

”Israel är under en stor attack, raketer har skjutits och terrorister går in i byar och omringar dem. Vi har fått in många samtal om skadade. Situationen är väldigt allvarlig.”, säger en talesperson för den israeliska räddningstjänsten.

Utropat krigstillstånd

Enligt polischefen Kobi Shabtai pågick det strider på 21 olika platser i Israel under förmiddagen.

– Vi befinner oss i ett krigstillstånd och är under en massiv attack från Gazaremsan, säger polischefen Kobi Shabtai.

Israels försvarsmakt, IDF skriver att de ”förklarar krigstillstånd” och att beväpnande män ”infiltrerat Israel från Gaza” och uppmanar folk att stanna i sina hem.

”Sirener ljuder över Israel just nu”, skriver IDF.

Hamas tar på sig attacken

Kort efter att attacken inleddes tog den palestinska terrorgruppen Hamas som kontrollerar Gaza på sig attacken som de kallar Al-Aqsa-flodvågen.

”Vi annonser starten för operation Al-Aqsa-flodvågen”, säger Mohammed Deif, ledare för Hamas militära gren, enligt Al Jazeera.

Hamas skriver att morgonens attack var den första och att den slagit mot fiendens positioner, flygplatser och militära mål. Enligt organisationen ska 5 000 raketer avfyrats.

Den israeliska försvarsmakten, IDF har även meddelat att de attackerar mål i Gazaremsan under förmiddagen.

Attacker på flera håll

Larmet gick runt 06.30 på morgonen på flera håll i landet. Enligt israeliska medier ska flera personer ha dött.

”Israeler över hela landet vaknade upp på sabbat och högtiden Simchat torah till ljudet av sirener och raketer från Hamas”, skriver IDF.

På filmer på sociala medier cirkulerar bilder på beväpnade män på pickuper som avfyrar skott på flera olika platser i landet. Bilder och filmer visar även hur israeliska militärfordon har tagits över och Al Jazeera rapporterar att en polisstation nära gränsen till Gaza har tagits över. Raketer ska även ha slagit ner i Tel Aviv och staden Ashkelon.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha informerats om händelsen träffade bland annat försvarsministern Yoav Gallant under morgonen enligt CNN.

  • Nivette Dawod
    12 jan14.40

    Hur du följer vår bevakning om kriget i Gaza

    Från och med nu hittar du all vår bevakning om Israels krig mot Hamas här.

    Där kan du också klicka på Följ så att du inte missar något viktigt.

  • Peter Schwartz
    11 jan20.41

    HRW anklagar Israel och Hamas för krigsbrott

    Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, beskriver Israels och Hamas krigshandlingar för krigsbrottsliga. Det skriver dem i sin årsrapport.

    – De avskyvärda brott som utförts av israeliska styrkor och palestinska beväpnade grupper i Gaza sedan 7 oktober är det hemska arvet från decennier av strafflöshet för olagliga attacker och Israels systematiska förtryck av palestinier, säger Omar Shakir, Israel- och Palestinachef på HRW.

    Organisationen pekar i synnerhet på att Israel skurit av Gaza från livsnödvändiga tjänster som vatten, el, humanitärt bistånd, skolor och sjukhus.

    De kallar handlingarna för ”kollektiva bestraffningar som summeras till krigsbrott” och nämner att Israel har använt sig av svält som krigsföring.

    HRW menar även att Hamas begått krigsbrott under 7 oktober då civila mördades och israeliska gisslan togs.

  • Nivette Dawod
    11 jan17.04

    Dagliga dödstalet i Gaza högre än någon annan konflikt detta sekel

    Hjälporganisationen Oxfam uppger att det dagliga dödstalet i Gaza är högre än någon annan större konflikt under nuvarande sekel, skriver Al Jazeera.

    ”Israels militär dödar ungefär 250 palestinier dagligen, vilket vida överstiger det dagliga dödstalet i någon annan större konflikt de senaste åren”, uppger Oxfam i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

    Som exempel är de dagliga talen för dödade i Syrien 96,5, 50,8 i Irak, 43,9 i Ukraina och 23,8 i Aghanistan, enligt Oxfams beräkningar.

    Organisationen understryker att palestinier i Gaza också lever med risker som hunger, sjukdomar och kyla, utöver israeliskt bombardemang, och poängterar att bara 10 procent av den mängd mat som behövs i Gaza kommer in till det isolerade palestinska territoriet, skriver Al Jazeera.

  • Nivette Dawod
    11 jan16.44

    Qatar nekar till rykten om att utvisa Hamas-toppar från Gaza

    Qatar nekar till rykten som gjort gällande att ett nytt förslag om gisslanutväxling från Gaza också inbegriper att flera Hamas-toppar ska utvisas från Gaza, skriver Al Jazeera.

    ”Något sådant upplägg har inte diskuterats vid något tillfälle av någon part sedan kriget startade”, säger en källa till Al Jazeera.

    Samma källa säger också: ”Qatar fortsätter att hålla dialog med alla parter med målet att medla för att få ett omedelbart slut på blodspillan och skydda oskyldiga civila, att försäkra frisläppandet av fångar och att underlätta för humanitär hjälp som skickats till Gaza”.

  • Nivette Dawod
    11 jan16.09

    Israel om rättsprocess: ”Uppvisning i hyckleri”

    Israels utrikesdepartements talesperson Lior Haiat skriver på X att dagens rättsprocess i Internationella domstolen – där Israel anklagas av Sydafrika för folkmord – är ”en av historiens största uppvisningar i hyckleri”.

    Han kallar också Sydafrika för ”Hamas förlängda lagliga arm”.

    Även Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har uttryckt missnöje med dagens rättsprocess på X, och kallat den ”absurd teater” och ”ritualmord” på Israel.

    De sydafrikanska juristerna använde bland annat Ben-Gvirs tidigare uttalanden om att alla som firat och stöttat Hamas är terrorister för att hävda att tal om folkmord spridits av israeliska politiker, skriver The Guardian.