Uppmaningen till Ulf Kristersson: Sälj ditt sommarhus

Publicerad 2023-06-28

Ulf Kristerssons sommarhus får oppositionen att se rött.

Statsministern delar nämligen boendet med en vän som ses som en av Sveriges största friskolelobbyister. 

– Man måste ställa sig frågan – representerar han svenska folket eller friskolekapitalister? säger S-toppen Tobias Baudin.

Ulf Kristerssons sommarstuga ligger på en udde i Mälaren strax utanför Strängnäs. Han äger den tillsammans med sin fru och Göran Thorstenson, av Socialdemokraterna beskriven som en av arkitekterna bakom friskolereformen.

Thorstenson är idag verksam på pr-byrån Nordic public affairs och sitter i styrelsen för skolkoncernen Watma Group. När tidningen Skolvärden listade de starkaste kopplingarna mellan politik och skolföretag var Thorstenson högt upp på listan. 

Ulf Kristersson (M).

Uppmanar att sälja huset

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin anser att Ulf Kristersson sitter i beroendeställning i och med det gemensamma ägandet.

– Min uppmaning till Ulf Kristersson är att så fort som möjligt sälja sina andelar i sommarhuset, säger Baudin. 

Hans motivering är att man måste kunna lita på att Ulf Kristersson prioriterar svenska folket före friskolelobbyister. 

– Vi vet att svenska folket tycker att det är orimligt att deras skattepengar går till friskolekapitalister, till aktieägare och vinstutdelning. Om Ulf Kristersson gick fram med den lagstiftning som är nödvändig så skulle hans kompis drabbas, säger Baudin. 

Har du anledning att tro att Thorstenson har inverkan på regeringens politik?

– Tänker han på sin kompis eller det som är det bästa för svenska folket? Man måste kunna lita på att Sveriges statsminister inte hamnar i beroendeställning till någon som kan drabbas ekonomisk.

Tobias Baudin (S).

Anmärkningsvärt

Är det inte viktigt att värna politikers privatliv?

– Det kanske fungerade när han var partiledare för Moderaterna, men nu är han Sveriges statsminister. Alla vet hur viktig skolan är för det svenska folket och vilka problem vi har, inte minst med oegentligheter i skolan. Vi vet också, med den marknadisering som skett, hur mycket pengar som betalas ut varje år till just friskoleägare och riskkapitalister. Att då sätta sig i den beroendeställningen och bli beroende av en av de största friskolelobbyisterna - det är anmärkningsvärt att statsministern har det omdömet.

Med den argumentationen är det svårt att ha vänner, partner eller äga något gemensamt med företagare?

– Just det här att dela ett boende, det är det som är anmärkningsvärt.

Kristerssons gemensamma ägande har tidigare kritiserats. Under en riksdagsdebatt nyligen ifrågasatte V-ledaren Nooshi Dadgostar ägandet.

– Hur ska svenska folket lita på att regeringen har lojalitet med elever och lärare, och inte med skolföretag? sa Dadgostar.

Ulf Kristersson kontrade med att V är ”besatta” av idén att lägga ner friskolor och uppmanade Dadgostar att inte skuldbelägga de som arbetar för att förbättra svensk skola.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson för en kommentar. Biträdande presschef Carl Bergkvist, säger i en kommentar:

– Den här regeringen kommer genomföra den mest omfattande uppstramningen av friskolesystemet på ett decennium. Förra regeringen snackade mycket men fick ingenting gjort, precis som på de flesta andra områden. Jag tycker Socialdemokraterna borde ägna lite mer tid åt att utveckla egen politik och komma med konstruktiva förslag på hur våra enorma samhällsproblem ska lösas, och lite mindre tid på att kasta skit på andra.