”Världens coolaste diktator” kan bli omvald

Uppdaterad 2024-02-05 | Publicerad 2024-02-04

Han kallar sig själv ”världens coolaste diktator”.

Människorättsorganisationer kallar honom grym – men väljarna hyllar hans hårda tag mot gängen.

Nu kan El Salvadors ledare Nayib Bukele bli omvald.

Den 42-åriga Nayib Bukele har styrt El Salvador med järnhand sedan 2019. Hans stora mål och prioritering har varit att få bukt med den utbredda kriminaliteten i landet.

I mars 2022 mördades hela 62 personer på en och samma dag till följd av gängvåldet. Då införde Bukele undantagstillstånd som än i dag är aktiverat. Han har anklagats för att själv ha försökt medla med gängen, vilket han nekat till, rapporterar CNN. I stället har mängder med människor kastats i fängelse.

Hans hårdföra taktik har gjort att antalet mord gått ner i en rasande takt, samtidigt som fler än någonsin sitter fängslade. Regeringen och Bukele har byggt ett massivt fängelse för att inhysa 75 000 fångar, rapporterar New York Times. Vissa av dem har dömts i massrättegångar, av domare som var anonyma.

Bukeles järnhand har hyllats av hans väljare och han spås nå en enkel seger i söndagens val. Enligt oppositionsmätningarna har han ett 70-procentigt stöd.

Älskas och hatas

Jackelyne Zelayas 20-åriga systerdotter Jocelyn dödades när två rivaliserande gäng började skjuta på öppen gata. Hon var på fel plats, vid fel tillfälle som så många dödsoffer i landet. Jackelyne stöttar Bukeles agerande mot gängen och vill få fler att rösta på honom i söndagens val.

– Jag kommer att gå ut och få mina grannar och vänner att gå och rösta på presidenten. Du kan ju tänka dig vad som skulle hända om han förlorar. Alla de som är fulla av hat och nu är fängslade skulle komma ut och ge igen på oss, säger hon till CNN.

Nayib Bukele.

Det som kommit att kallas ”Bukele-metoden” under hans nuvarande mandatperiod har inspirerat ledare i länder som Honduras och Ecuador att också genomföra massgripanden för att stävja våldspiraler, rapporterar CNN.

”Filosofisk kung”

Nayib Bukele har själv kallat sig för ”världens coolaste diktator” och en ”filosofisk kung”. Han har också under sin mandatperiod ökat sitt inflytande och makt över statliga verksamheter.

Samtidigt har människorättsorganisationer och den politiska oppositionen anklagat honom att för odemokratiska metoder då människor fängslats utan att ha fått en fullständig rättegångsförhandling och i vissa fall varit helt oskyldiga. Han anklagas även för att främja tortyr och att hans styre kränker mänskliga rättigheter.

När han för första gången ställde upp i valet 2019 och tog hem segern lovade han att lösa problem med korruption, att knäcka gängkriminalitet och han såg även till att Bitcoin blev en godkänd betalmetod i landet.

CNN har talat med en kvinna som kallas ”Maria”. Hon vågar inte publicera sitt riktiga namn, eftersom hon är rädd att råka illa ut av myndigheterna.

En dag kom polisen hem till henne och sa att någon tipsat polisen att Maria var en del av ett gäng.

– Jag sa till dem att jag var oskyldig och krävde en förklaring. Men de satte mig bara i en cell, säger hon.

Enligt Maria var det 250 kvinnor i cellen och 20 sängar. Efter ett halvår släpptes hon då de inte fanns tillräckliga bevis. Hon får dock inte lämna landet och måste anmäla sig till polisen varannan vecka. Myndigheterna i landet har delvis erkänt att man i vissa fall gripit oskyldiga. Förra året släpptes 5 000 fångar då myndigheterna hävdat att de fängslats av misstag.

Följ ämnen i artikeln