Mystiska bulvanerna bakom Paludans koranbränningar

Uppdaterad 2023-03-09 | Publicerad 2023-03-08

Två okända män i Örebro betalade för flera av Rasmus Paludans koranbränningstillstånd.

Men när Aftonbladet kontaktar den ena, lägger han ut en rad villospår.

Ett av dem att han blivit lurad att betala – när han egentligen trodde sig köpa små samlarbilar på Tradera.

Bakom lögnhärvan visar det sig finnas kopplingar till den högerextrema miljön i Sverige.

Någon anstränger sig för att hemlighålla sin koppling till högerextremisten Rasmus Paludan.

En fjärdedel av Paludans 47 ansökningar om koranbränning har betalats av två för allmänheten okända medelålders män.

Mellanhänder, enligt Paludan.

Aftonbladets granskning av vem som står bakom de utpekade mellanhänderna går via utlagda villospår om köp av dyrbara samlarbilar, ett felaktigt utpekande, en möjligt falsk samtalsspecifikation från Tele2 och en videochatt där en man som betalat Paludans ansökningar går igenom sin anhörigs sopkärl.

Men vi börjar med koranbrännaren själv.

Rasmus Paludan förklarar bulvanerna med att han kort efter påskkravallerna fick ett erbjudande från minst en helt ny medlem i sitt svenska parti Stram Kurs: Om han bara snabbt återvände till en eller flera specifika städer, han minns inte vilken eller vilka, så skulle den nya medlemmen betala för flera av hans ansökningstillstånd.

Två gånger säger Paludan att han fick erbjudandet i skrift, men på frågan om han kan ta fram en skärmdump säger han att det var fel. Erbjudandet kom på telefon.

– Första gången de betalade bad de mig åka tillbaka till en specifik stad, jag minns inte vilken, och sa att om jag åker dit så kan de betala de andra ansökningarna, säger han.

Den nya, och enligt Paludan okända medlemmen ska även ha frågat om det går bra att betala ansökningsavgifterna till Polismyndigheten med hjälp av en bulvan?

Inga problem, ska han ha svarat.

Han säger att han efter de första ansökningarna har bett medlemmen om hjälp att betala fakturor till Polismyndigheten när det varit nära inpå och en betalning från hemlandet Danmark kunde ta för lång tid att registrera.

Koranbrännaren säger att han knappt känner någon av sina medlemmar i Sverige. Alla var helt nya efter påskens kravaller. Att partiet har 50 miljoner medlemmar. Och han vill inte svara på Aftonbladets frågor om vem som är så noga med att dölja sin identitet. Spåren finns i stället i Excel-filen från Polismyndighetens ekonomiavdelning.

Där framgår att av totalt 47 ansökningar har elva betalats av två för allmänheten okända män. De har varit kolleger på flera jobb, suttit i samma styrelse och är båda bosatta i Örebro.

 

 

Den ena mannen, i 60-årsåldern, är ostraffad och beskrivs av tidigare kolleger som en lojal arbetare. Han var först ut av de två med att betala för totalt tre ansökningar, i maj 2022.

Den andra är en man i 40-årsåldern som tidigare dömts för ekonomisk brottslighet. Han har betalat för åtta av Paludans ansökningar. Sin första betalning gjorde han i maj 2022, för en koranbränning i hemstaden Örebro. Efter det betalade han en i juli och slutligen flera i september, totalt åtta inbetalningar till polisen.

Vi kallar honom för Bulvanen.

Det ska snabbt visa sig att hans förklaring är full av villospår.

Bulvanen säger att han har blivit lurad i ett avancerat bedrägeri där han betalat in flertalet avgifter till Polismyndigheten som delbetalning för ett köp av nio dyrbara samlarbilar från Tradera.

Ingen av annonserna motsvarar beskrivningen som mannen gett av samlarbilarna.

Först efter att han betalat för åtta ansökningar, den sista bara några dagar före riksdagsvalet och över tre månader efter den första betalningen, ska småbilarna äntligen ha skickats med bud hem till en av en anhörig, som ska ha lämnat över en påse med pengar och tagit emot bilarna samt ett kvitto.

Totalt ska mannen alltså under tre månader ha betalat 3 520 kronor i handpenning, varje ansökan till polisen kostar 320 kronor, för nio små samlarbilar som han säger är värda uppemot 9 000 kronor.

– Jag förstår att det låter konstigt men det är helt sant, säger Bulvanen flera gånger.

Tradera har försett Aftonbladet med av en lista över 4 033 försäljningar av samlarbilar som skett på deras plattform under den aktuella tidpunkten förra året. Listan innehåller annonsens rubrik samt priset på varan.

Ingen av annonserna motsvarar beskrivningen som mannen gett av samlarbilarna. Kvittot ska finnas på kontoret där Bulvanen arbetar, men är nu försvunnet.

– Vi städade i våras och flyttade massor av kartonger och lade upp på en hylla. Där måste det finnas, säger han.

Tradera-köpet ska han inte ha gjort via ett eget konto. Han ska i stället ha lånat en nära anhörigs konto och har nu glömt lösenordet, så han kan inte skärmdumpa konversationen som ska ha skett i maj 2022 inför köpet av småbilarna.

 

 

Aftonbladets granskning visar dock att den anhörige vars konto Bulvanen säger sig ha använt avled 2019. När Bulvanen konfronteras med detta ändrar han historien till att han lånat en annan anhörigs Tradera-konto.

På frågan om han känner igen namnet på den andra bulvanen svarar han först nej. Trots att de varit kolleger på flera arbetsplatser, däribland bådas nuvarande arbete, och dessutom suttit i samma styrelse.

Först efter att ha hört Aftonbladets uppgifter ändrar sig och säger att han såklart känner sin kollega. Bulvanen säger att det är han som bett kollegan att betala för några ansökningar.

Några dagar efter vår första kontakt utvecklas Bulvanens historia.

Då minns han att han att han i maj förra året skrev ned namn och adress till personen som var skriven på telefonnumret som användes för att sälja samlarbilarna till honom. Han ska ha pratat med en man men som måste lånat telefonen, eftersom telefonnumret går till en kvinna i södra Sverige: Ingrid Carlqvist.

Det är samma Ingrid Carlqvist som under flera år varit en central person inom svensk extremhöger. Hon är känd för islamofoba åsikter, har öppet övervägt samarbete med nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, och har på Twitter även uttryckt stöd för Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Nästan två veckor efter utpekandet av Carlqvist visar Bulvanen upp en samtalsspecifikation, en kopia han ska ha beställt av en gammal faktura från Tele2, och som ska ha skickats hem till den anhörig som står på Bulvanens telefonabonnemang.

Enligt de papper han visar för Aftonbladet via videochattprogrammet Facetime har han ringt Carlqvists telefonnummer vid två tillfällen: den 2 och den 9 maj förra året.

Han visar upp sin anhörige som står på telefonabonnemanget och på frågan om han kan visa upp kuvertet som samtalsspecifikationen kom med, så går han ut och lyfter på locket till den gröna soptunnan. Tomt.

Enligt Tele2 ser inte deras fakturor ut så som den mannen visar upp, med stansade hål längs ena sidan.

”Har fått bekräftat att vi inte har hål i fakturorna”, skriver Tele2:s kommunikationschef Fredrik Hallstan i ett sms.

Bulvanen förnekar att samtalsspecifikationen kan vara manipulerad.

– Jag fick papperna så här, säger han.

Han säger att han dagen efter ska ta med sin anhörige in till Tele2:s butik för att printa ut en samtalsspecifikation på plats. Men det blir aldrig av.

Därefter slutar han svara när reportern ringer.

 

 

Ingrid Carlqvist säger att hon inte på något sätt är inblandad i en försäljning av små samlarbilar på Tradera. Först efter det får hon veta att Bulvanen anklagar henne för att ha lurat honom att betala för flera ansökningar om koranbränning.
– Nej men vad är detta?
Hon säger att hon bara hade två inkommande samtal de två aktuella dagarna – ett från en vän och ett från en försäljare – och att om Paludan hade frågat henne så hade hon gärna betalat för att hjälpa till. Men det har han inte gjort.

– Det är mycket märkligt hur jag hamnat i den här soppan. Jag känner ju Rasmus. Om han hade frågat mig om jag ville lägga ut pengar så hade jag kunnat göra det. Och det hade jag stått för, säger Carlqvist.

Ingen av det tiotal personer som Aftonbladet varit i kontakt med i Bulvanens omgivning kan tänka sig att han skulle vilja betala för just ansökningar om koranbränningar. Han sägs vilja hjälpa unga invandrarkillar via företaget han arbetar på, och som enligt Bolagsverket ägs och drivs av en anhörig till honom.

Bulvanen har aldrig nämnt någon alternativ förklaring än just köpet av småbilarna.

Men det finns andra kopplingar till extremhögern i Bulvanens närhet.

Sedan tidigare är det känt att den högerpopulistiska debattören Chang Frick betalade för Paludans senaste ansökningstillstånd för koranbränning.

I hans nära företagskrets finns en man i 50-årsåldern som han har haft en ekonomisk koppling till, och som Aftonbladet kan koppla till den högerextrema miljön i Sverige genom ett medlemskap i organisationen Det fria Sverige, en högerextrem organisation som vilar på rasideologisk grund. Organisationen har de senaste veckorna uppmärksammats medialt på grund av sina nattvandringar i den lilla orten Älgarås.

Det fria Sverige har dock öppet tagit avstånd från både Rasmus Paludan och koranbränning. Organisationen grundades av bland annat just Ingrid Carlqvist, men hon lämnade efter meningsskiljaktigheter kort efter start, och flera år innan mannen i Bulvanens närhet kan kopplas till organisationen.

Mannen, även han bosatt i Örebro, bekräftar att han har varit betalande medlem i Det fria Sverige och att han har koll på Stram Kurs och har följt Rasmus Paludans sida på Facebook, men säger att han inte har något med koranbränningarna att göra och han tycker det är svårt att förstå varför bulvanerna betalat för bränningarna.

– Skulle jag betala för koranbränningar och hade intresse av det, vilket jag inte har, så skulle jag stå för det, säger han.

Han säger att han inte träffat eller pratat med Bulvanen på flera år.

Innan samtalet avslutas använder mannen N-ordet vid ett tillfälle för att beskriva en person.

 

 

Både Säkerhetspolisen och Polismyndigheten svarar kortfattat och via mejl. Enligt Polismyndigheten behöver det inte vara samma person som ansökt om ett tillstånd som därefter betalar för ansökan.

”Det finns inget krav på att anordnaren betalar själv. Föreläggandet ställs till sökanden och det är viktigt att det kommer in rätt mängd pengar och att det framgår vilket ärende som avgiften gäller”, skriver Nadia Jaber på Polisens nationella
mediecenter.

Hon skriver vidare att det viktiga är att ansökningsavgiften är betalt och att det finns en person, anordnaren, som är på plats och ansvarar för genomförande och säkerhet, samt som är straffrättsligt ansvarig enligt ordningslagen.
Aftonbladet har även frågat Säkerhetspolisen om de anser att det är rimligt att någon annan än anordnaren själv kan betala för ansökningarna, och om de misstänker någon form av yttre påverkan inför riksdagsvalet i fjol.

”Säkerhetspolisen går inte in på vår underrättelsebild kopplad till specifika ärenden. Som myndighet är det inte heller vår roll att uttala sig om vad som är rimligt. I den mån vi har synpunkter på lagar eller regelverk är det något vi kommunicerar till vår uppdragsgivare i officiella kanaler”, skriver Adam Samara på Säkerhetspolisens kommunikationsavdelning.

De elva ansökningarna som granskas här var inte sista gången som Rasmus Paludan använde sig av en mellanhand för att betala för en ansökan till Polismyndigheten.

Sedan tidigare är det känt att den högerpopulistiska debattören Chang Frick, även programledare i Sverigedemokraternas webbtv-kanal Riks, betalade för Paludans senaste ansökningstillstånd för koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.
Rasmus Paludan hävdade efter just den koranbränningen att det var antingen Chang Frick eller personer från den högerextrema sajten Exakt24 som uppmanade honom att komma till Sverige och bränna en koran utanför ambassaden.

Enligt tidningen Syre, som avslöjade kopplingen mellan Chang Frick, Rasmus Paludan och Exakt24, var en reporter på den högerextrema sajten mellanhand i arrangemanget.

Aftonbladet har utan framgång sökt den andra bulvanen.

Fotnot: Dagens Nyheter var först med att intervjua bulvanen.