Samuel Sinyan, 21, döms till livstids fängelse för mord

Publicerad 2024-05-08

”Om jag stannar här så kommer döden att nå mig”.

Så sa den 30-årige mannen en kort tid innan han sköts till döds utanför sin bostad.

21-årige Samuel Sinyan döms nu till livstids fängelse för mordet.

Den 30-årige mannen hade lämnat Södertälje och flyttat till Flemingsberg, söder om Stockholm.

Bakgrunden var konflikten mellan de två falangerna i Södertäljenätverket, Saltskog och Ronna, där 30-åringen tillhörde Ronnafalangen. Han hade en tydlig hotbild mot sig.

”Om jag stannar här så kommer döden att nå mig”, ska mannen ha sagt i ett telefonsamtal till en vän.

Under den här tiden hade mannen agerat vaksamt och bar regelbundet skyddsväst.

Natten mot den 7 mars lämnade mannen sin bostad för att möta några personer.

När han gick ut från sin bostad stod skytten redo i trapphuset och avlossade åtta skott mot 30-åringen som dog på platsen.

I lägenheten befann sig ett barn och anhöriga vid tiden för skjutningen. Mordet har beskrivits som en ren avrättning.

I dag dömdes 21-årige Samuel Sinyan till livstids fängelse för mordet på 30-åringen. Det var inte han som avlossade skotten men tingsrätten bedömde att han hade en avgörande roll i mordet.

En 18-åring, som var 17 år vid tillfället, döms till fängelse i sju år och utvisning.

Tonåring får fängelse

Även en 18-åring, som var 17 år vid tillfället, döms för mordet till fängelse i sju år och utvisning. Enligt utredningen var det 17-åringen som höll i vapnet och avlossade de skott som dödade 30-åringen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det förvisso var 17-åringen som höll i vapnet men att Samuel Sinyan deltog i planeringen av brottet, var i nära anslutning till brottsplatsen och hjälpte 17-åringen med att dränka hans kläder i blekmedel och senare lämna platsen.

– Rätten anser dock att det i det här fallet finns särskilda skäl att välja fängelse som påföljd. Detta bland annat eftersom socialtjänsten uttömt sina möjligheter att vårda honom och då han efter avtjänat straff ska utvisas från landet. Risken för att han avviker är därför stor och vi bedömer att en placering inom SiS inte innebär en tillräckligt säker förvaring av honom, säger rådmannen Fredrik Nydén, som var rättens ordförande.

En svart hink lämnades kvar på brottsplatsen. Där hittades kläder, handlar och en mobiltelefon som var dränkta i klorin.

I bevisningen fanns, enligt utredningen, bland annat en svart hink som lämnades kvar efter skjutningen. I den hittade polisen kläder, handskar och en mobiltelefon som var dränkta i vätska som senare skulle visa sig vara klorin.

Utöver mördarna döms en tredje man för medhjälp till mord till fängelse i åtta år. Han var den som hyrde den bil som mördarna använde sig av vid mordet.

”Han har därefter, med vetskap om att den skulle användas vid brottet, möjliggjort för dem att använda sig av bilen”, står det i domen.

En fjärde man som åtalades frikänns helt.

Skytten stod redo i trapphuset och avlossade åtta skott mot 30-åringen.

Ska ha fått 50 000 kronor

Ingen av de dömda mördarna ska ha haft någon starkare koppling till offret. I stället ska det ha handlat om beställningsmord.

”Det har i stället varit ett rent beställningsmord som föregåtts av planering under längre tid. Varken NN eller Samuel Sinyan förefaller ha något som helst personligt agg gentemot honom utan de har i stället fått i uppdrag av andra att döda YY mot betalning”.

17-åringen hade en tid för mordet avvikit från det boende där han var placerad.

I utredningen framgår det att han ska ha fått betalt för brottet efter händelsen där en betalning på 50 000 kronor stödjer bevisningen. Dagar innan mordet ska han ha varit i kontakt med en butik för att handla guld.

”Även detta förefaller orimligt för en 17-årig kille som var på rymmen från en LVU-placering. I stället talar även detta för att NN, vid tidpunkten, haft eller trott sig komma att få tillgång till en större summa kontanta medel.”

Flera mord har ägt rum inom ramen för den våldsamma konflikten mellan de två falangerna i Södertäljenätverket, Ronna och Saltskogsfalangen.

21-åringen kommer att överklaga domen uppger hans advokat Robin Grönvall.

Viktor Banke är 17-åringens försvarsadvokat.

– Vi är besvikna över utgången och utgångspunkten är att vi kommer att överklaga, säger han.

Följ ämnen i artikeln