Israel inleder evakuering av Rafah

Publicerad 2024-05-06

Israel inleder nu evakuering av civila palestinier i gränsstaden Rafah i södra Gaza, enligt flera medier.

Försvarsministern Yoav Gallant sa under söndagen att en militär offensiv kan inledas inom kort.

Majoriteten av Gazas invånare har flytt till Rafah.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Tidigt under måndagsmorgonen kom beskedet att Israel inlett evakueringen av civila i delar av staden Rafah i södra Gaza.

Uppgifterna från israeliska militären (IDF) återgavs av flera medier.

Israeliska Haaretz skriver att evakueringsordern berör 100 000 av de nära 1,5 miljoner palestinier som tagit sig till Rafah, efter israeliska militärens instruktioner.

Ruiner av ett bostadshus efter en israelisk attack mot gränsstaden Rafah.

Inom kort

En armétalesperson, Nadav Shoshani, har uppgett för nyhetsbyrån AP att detta ska ses som en mindre operation, och att IDF förberett tält, fältsjukhus, mat och vatten vid al-Mawasi, vid Gazas havskust, som man deklarerat som en så kallad humanitär zon. IDF skriver också på X att civila meddelas om evakueringen via flygblad, sms, telefonsamtal och tv-sändningar.

Under måndagseftermiddagen kom rapporter om att områden nära de platser som fått evakueringsorder bombats av IDF. Även humanitära zoner har tidigare attackerats.

– Det största folkmordet, den största katastrofen, kommer att äga rum i Rafah. Jag vädjar till hela Arabvärlden att agera för ett eldupphör, agera och rädda oss, säger Aminah Adwan, en av alla internflyktingar, till nyhetsbyrån Reuters.

Den israeliska försvarsministern Yoav Gallant sa på söndagen att militära insatser i Rafah kan genomföras inom kort. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har också länge sagt att en markinvasion av Rafah är oundviklig för att nå målet – att krossa Hamas och få hem de personer som togs som gisslan vid terrorattacken 7 oktober.

Majoriteten av Gazas befolkning har flytt till Rafah.

Inget nytt avtal

Många hade hoppats på att de samtal som pågått under helgen mellan Israel och Hamas, under ledning av Egypten, skulle leda till att Israel omprövar planerna på en markoffensiv mot Rafah.

Under gårdagen kom dock beskedet att Hamas lämnar samtalen – och inget nytt avtal har undertecknats.

Haaretz skriver trots det att framsteg i samtalen kring vapenvilan kan leda till att Israel omprövar planerna på militära insatser i området.

Ett barn i lägret i Rafah.

”Inget annat val”

Både internationella och palestinska hjälporganisationer uppges ha informerats om evakueringen.

Samtidigt hålls en av gränsövergångarna i södra Gaza, Kerem Shalom, stängd efter en raketattack från Hamas i helgen där fyra israeliska soldater dödades.

Den attacken ska ha fått Gallant att meddela USA:s försvarsminister Lloyd Austin att Israel överger försöken att nå ett avtal om vapenvila, skriver Times of Israel.

– Vi har inget annat val och det betyder inledningen av Israels operation i Rafah, ska Gallant ha sagt till Austin i går.

”En slakt”

Hamastoppen Sami Abi Zuhri säger till Reuters att Israels evakueringsorder är ”en farlig eskalering” som kommer att få konsekvenser.

Världsledare och hjälporganisationer har varnat för följderna om IDF genomför en markoffensiv mot Rafah, dit majoriteten av Gazas nästan 2,3 miljoner invånare flytt.

– Militära operationer i Rafah kan leda till en slakt i Gaza. Det skulle också leda till att de redan sköra humanitära insatserna hamnar vid dödens tröskel, sa Martin Griffiths, FN:s nödhjälpschef, i februari.