Migrantorganisatör gripen efter Trumps hot

avTT

Publicerad:
Foto: Moises Castillo/AP/TT
En migrantkaravan från Honduras anlände på tisdagen till Guatemala. Arkivbild.

En man som organiserat en migrantkaravan genom Centralamerika har frihetsberövats i Guatemala. Gripandet sker sedan USA:s president Donald Trump hotat att dra in bistånd om migranterna inte hindras från att ta sig till USA.

Den tidigare honduranske parlamentsledamoten Bartolo Fuentes greps av guatemalansk polis, mitt i den stora folkmassa som han och tre andra organisatörer lett längs vägen från San Pedro Sula i Honduras sedan i lördags.

Gruppen beräknas ha bestått av uppemot 3 000 personer när den korsade gränsen till Guatemala i måndags.

Den honduranska regeringen noterar att Fuentes inte följt guatemalanska immigrationsregler och uppger att han kommer att skickas tillbaka till Honduras inom kort.

Gripandet sker sedan USA reagerat kraftfullt på migranternas vandring.

"USA har i stränga ordalag informerat Honduras president att om den stora karavan av människor som rör sig mot USA inte stoppas kommer inga pengar eller bistånd ges till Honduras, med omedelbar effekt", twittrade presidenten på tisdagen. I en senare tweet utvidgade han hotet till att även gälla Guatemala och El Salvador.

"Alla som tar sig in i USA illegalt kommer att gripas och interneras, innan de skickas tillbaka till sitt land!", tillägger presidenten.

Trump reagerade även ilsket då en liknande migrantkaravan i maj delvis nådde fram till USA:s gräns, där några av migranterna sökte asyl medan andra blev kvar i Mexiko.

Honduras regering har uppmanat sina invånare att inte ansluta sig till den grupp som nu vandrat in i Guatemala. Honduras president Juan Orlando Hernández uppgav under tisdagskvällen i ett tal att en del honduraner i karavanen redan hade återvänt hem och lovade att stötta dem.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

USA