OS-björnen Katya instängd i buss

Publicerad 2011-08-02

Då: en världskänd björn som uppträdde inför tusentals människor på OS.

Nu: instängd i en stinkande bur i en gammal turnébuss.

– Stanken här på parkeringsplatsen är outhärdlig, säger Zoya Afanasyeva i djurrättsgruppen Vita till AP.

Björnen Katya, nu 36 år gammal, var en stjärna på cirkusen i St Petersburg och åkte på motorcyklar inför applåderande barn. Hon uppträdde också under sommar-OS i Ryssland 1980 inför tusentals människor när fotbollsturneringen invigdes i St Petersburg, som då hette Leningrad.

Katya var också med i två filmer som släpptes på 80-talet, skriver AP.

I samma bur som vildsvin

Sen Katya gick i ”pension” 2009 har hon levt i en bur i den gamla turnébussen som hon åkt omkring i med cirkussällskapet. Katya lever i samma bur som vildsvinet Pasha och bussen står parkerad vid en trafikerad motorväg, skriver AP.

Dussintals andra pensionerade cirkusdjur lever i burar i den gamla bussen och i en skåpbil som är parkerad i närheten.

Ibland får vissa av djuren följa med in till St Petersburg för att bli fotograferade med barn och turister, men andra blir aldrig tvättade eller får inte träffa veterinärer, skriver AP.

– De kan inte röra sig normalt och blir galna, säger Zoya Afanasyeva till AP.

”Outhärdlig”

– Uppenbarligen tas de om hand, men inte mer än en gång om dagen, och illa, för stanken här på parkeringsplatsen är outhärdlig, säger hon.

Cirkusdirektören Viktor Savrasov säger att djuren blir omhändertagna och att det skulle ha varit värre för Katya om hennes tränare låtit henne avlivas.

– Vad som än hände, så har hon inte lämnat Katya, säger Viktor Savrasov om tränaren Natalya Arkhipova, som fortfarande besöker Katya och matar henne.