Ovanliga fångsten: Klumpfisk i Öresund

Publicerad 2014-10-04

Danska fiskare har fångat en klumpfisk – något som är rätt ovanligt.

Nu ska den användas i forskningssyfte.

– Man ska vara väldigt glad om man får se en, säger Anders Tysklind, chef på Kosterhavets nationalpark.

Tidigt på morgonen för omkring en månad sedan hörde en fiskare av sig till Öresundsakvariet i Helsingör. Han ringde för att berätta att han och besättningen ombord på en silltrålare nordväst om danska Gilleleje hade fått en stor klumpfisk i trålen.

Dessvärre, skriver akvariet i ett pressmeddelande, var fisken död när marinbiologer kom till Gilleleje för att ta hand om den.

Ska studeras

Klumpfisken, eller solfisk som den också kallas, är den största av alla benfiskar. Fisken kan bli upp till fyra meter lång och väga över 2 250 kilo.

Vanligtvis förekommer den i ytvatten och tempererade hav. I våra vatten är den sällsynt.

Den som fångades av de danska fiskarna var 74 centimeter hög, 50 centimeter lång och vägde knappt åtta kilo, men har förts till Öresundsakvariet för att användas till studier.

– Vi är alltid mycket intresserade av att få både levande eller döda exemplar av solfisk för att öka kunskapen om dessa märkliga fiskars förekomst, särskilt i Öresund, säger marinbiologen Jens P Jeppesen i pressmeddelandet och berättar att förhoppningen är att en dag kunna visa ett levande exemplar i ett av akvarierna.

Öresundsvakvariet uppger att ytterligare en fiskare från Gilleleje rapporterat om en fångst av en klumpfisk.

I svenska vatten i somras

I somras kom också många rapporter om att klumpfisk observerats i Kosterhavet, enligt Kosterhavets nationalpark, Sveriges första och hittills enda marina nationalpark, som ligger i Strömstads och Tanums kommuner.

Nationalparkschefen Anders Tysklind säger att det generellt kommer in rapporter om klumpfiskar i svenska vatten någon gång varje eller vartannat år ungefär.

I somras var det desto fler.

– Det kom in rapporter om en och annan klumpfisk relativt regelbundet, säger han.

Anledningen är enligt Anders Tysklind att sommaren var väldigt varm under en längre period.

– Man kan konstatera att den här sommaren med den värmen som var, att arterna som normalt lever i varmare vatten var här.

”Ska vara väldigt glad”

Anders Tysklind vill inte dra några slutsatser kring att det skulle bero på klimatförändringar, men säger att det både kommer nya arter i svenska vatten och på land om medeltemperaturen på sikt höjs, liksom att olika arter då rör sig längre norrut.

– Naturligtvis påverkas arter och arters utbredningar av långsiktiga förändringar. På sikt ser vi fler och andra arter, säger han.

Än så länge är klumpfisken dock ovanlig i våra hav.

– Man ska vara väldigt glad om man får se en, men med det sagt är det inte helt ovanligt att de är och hälsar på, säger Anders Tysklind.

Enligt honom behöver man inte vara orolig för att klumpfisken ska påverka ekosystemet, till skillnad från exempelvis amerikanska kammaneter och japanskt jätteostron.

Han säger dock att det är intressant att få in rapporter om observationer av fisken.

– Det finns ett värde för forskningen och annat att veta vad som händer där ute för att över tid kunna se ett mönster av var olika arter setts och fiskats och dra slutsatser över tid.