Putin dömer ut USA:s anklagelser: ”Hysteri”

Uppdaterad 2016-10-31 | Publicerad 2016-10-27

Tillbakavisar uppgifterna om rysk inblandning i valet

NEW YORK. Anklagelserna om att Ryssland skulle försöka påverka presidentvalet är ”hysteriska”. Det dundrade president Vladimir Putin på ett möte på torsdagen:

– Tror någon på allvar att Ryssland skulle kunna påverka det amerikanska folkets val?

Hillary Clintons kampanj har anklagat Ryssland för att ligga bakom hacket av kampanjordföranden John Podestas mejllåda. Enligt staben skulle Wikileaks sedan ha läckt mejlen, i syfte att påverka det amerikanska valet.

FBI har uppgett att det finns tecken på att Ryssland genomfört hackerattacker mot nyckelpersoner och organisationer i USA:s politiska toppskikt. 

I början av oktober greps en rysk hackare på ett hotellrum o Tjeckiens huvudstad Prag. Han misstänks för intrång mot amerikanska intressen.

”Mytologiska problem”

Men nu avfärdar Rysslands president Vladimir Putin de uppgifterna.

– Antalet mytologiska och uppdiktade problem samt den hysteri, jag kan inte komma på ett bättre ord, som har utbrutit i USA om Rysslands påverkan i presidentvalet,

säger Putin i samband med en konferens i staden Sochi, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han fortsätter:

– Tror någon på allvar att Ryssland på något sätt skulle kunna påverka det amerikanska folkets val?

Attacken: En marionett

Under den avslutande presidentdebatten beskyllde Hillary Clinton sin rival Donald Trump för att inte ta tydligt avstånd från Rysslands påstådda inblandning i valet.

Trump svarade med att säga att han inte känner Putin.

– Putin är inte min bästa vän. Men han har sagt snälla saker om mig. Om han respekterar mig är det bra, han respekterar inte henne, sa miljardären, med hänvisning till sin motståndare.

– Putin gillar honom för att han hellre vill ha en marionettdocka som president, svarade Clinton.

Problem för Clinton

Wikileaks säger sig förfoga över runt 50 000 mejl från John Podestas inkorg. Under de senaste dagarna har nya mejl släppts varje dag. Enligt organisationen kommer publiceringarna att fortsätta ända fram till valdagen.

Läckan är besvärande för Hillary Clintons kampanj. Mejlen har bland visat att hon sagt en sak när hon talat inför Wall Street-toppar, och en helt annan till väljare. Kritiker menar att mejlen förstärker bilden av Hillary Clinton som en slipad maktspelare.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

ANNONS