Adam, 30, blev sjuk efter vaccinet – nekas sjukersättning

Publicerad 2018-07-11

Efter att Adam Hall, 30, tog vaccinet mot svininfluensa blev han svårt sjuk i en sömnsjukdom.

Nu kommer nästa bakslag: Han nekas sjukersättning och Försäkringskassans bedömning är att han ska jobba heltid, trots intyg som säger motsatsen.

– Vi har byggt upp ett liv som har fungerat ganska bra. Nu är allt piss, säger Adam Hall.

Adam Hall, 30, tog vaccinet mot svininfluensa som så många andra svenskar 2009.

Det förändrade allt.

Plötsligt började han att bli tröttare och tröttare. År senare fick han diagnosen hypersomni, en sömnsjukdom besläktad med narkolepsi.

– Jag somnade på rasterna på jobbet och sen eskalerade det, jag vaknade inte när arbetspasset började igen, säger Adam.

– Det kom okontrollerade sömnattacker väldigt ofta.

Fick diagnosen tre år senare

Först trodde han att det handlade om en depression, men det visade snabbt vara något annat.

– Då började jag utredas för narkolepsi, jag var ju inte ensam om att ha de här symptomen.

Diagnosen hypersomni fick han först 2012 och Adam får mediciner som dämpar antalet sömnattacker, men den konstanta tröttheten finns kvar.

Vid sin sida har han hela tiden haft numera hustrun Mikaela Hall, 30. De bor i lilla orten Torestorp, som ligger mellan Borås och Varberg.

– Vi blev tillsammans i gymnasiet och har hållit ihop sen dess, säger Adam.

– Det har varit supertufft emellanåt. Jag är oerhört lyckligt lottad som har Mikaela. Jag har inte orkat göra någonting, det är hon som har fajtats. Hon har jobbat heltid och sen kommit hem och kämpat med allt det här.

Paret har byggt om huset – duschkabinen är borta och på golvet ligger en mjukare matta ifall Adam ramlar ihop. Han kan inte längre åka skateboard, får inte köra bil eller cykla.

– Vi köpte en sån där lådcykel så kunde jag sitta där fram, medan Mikaela kämpade på där bak, säger Adam.

Han var tvungen att sluta på jobbet som personlig assistent. Efter en lång utredning på remiss från Försäkringskassan kom läkare och myndigheter fram till att Adam kan jobba 25 procent.

I dag arbetar han tre dagar i veckan i en liten butik på gångavstånd från hemmet i Torestorp.

– Jag är lite alltiallo där, jag har anpassade arbetsuppgifter som jag klarar av. På morgonen brukar jag göra ordning i caféet, städa och ibland packar jag upp varor, säger han.

Paret har lyckats hitta en balans i sjukdomen, ett liv med rutiner som fungerar för dem.

”Lättare att få aktivitetsbidrag”

Men sedan Adam Hall fyllde 30 år gäller nya regler. Han får inte längre aktivitetsersättning utan måste söka sjukersättning i stället, vilket även Borås Tidning skrivit om.

Den ansökan gav Försäkringskassan nej till. Eftersom ansvarig chef är på semester vill inte Försäkringskassan kommentera enskilda fall, men rent generellt finns det skillnader mellan de olika ersättningarna.

– Möjligheten att få aktivitetsersättning är betydligt lättare än att få sjukersättning, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef vid Försäkringskassan.

Bland annat är aktivitetsersättningen tidsbegränsad, för unga mellan 19 och 30 år och för att få ersättningen krävs en nedsatt arbetsförmåga under minst ett år.

Kraven för sjukersättning däremot är att personen aldrig väntas kunna arbeta varken nu eller i framtiden i något arbete på hela arbetsmarknaden. Detta inkluderar även anpassade arbeten som exempelvis anställning med lönebidrag.

– Tanken med lagen är att är det ska vara en snäv port för att få sjukersättning, säger Ingeborg Watz Forslund.

I beslutet från Försäkringskassan står:

”Din arbetsförmåga anses inte vara stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel utifrån de medicinska uppgifter som framkommit”.

Det betyder att Försäkringskassan tycker att han ska jobba heltid.

För Adam och Mikaela Hall kom beskedet som en chock.

– Det känns nästan förnedrande, vi har så mycket intyg från läkare, vi har gjort en team-utredning och det står på så många ställen att jag har en arbetskapacitet på 25 procent och att jag har en kronisk sjukdom, säger Adam.

Kräver omprövning

När han testade att arbeta fem dagar i veckan somnade han tre-fyra gånger och däremellan var han konstant trött och initiativlös, enligt ett utlåtande från arbetsplatsen.

– Vi har ifrågasatt i omprövningen vilket jobb de tänker är lämpligt för Adam att jobba med, jag vet inget jobb som skulle acceptera det, säger Mikaela.

Nu har hon skickat in en omprövning av ärendet. Adam har tillfälligt beviljats sjukpenning i särskilda fall. Men framtiden är oviss.

– Vi har byggt upp ett liv som har fungerat ganska bra, säger Adam Hall.

– Nu är allt piss istället.