Trump gjorde helomvändning efter hård kritik

TT TT

Publicerad 2018-07-17

USA:s president Donald Trump gjorde en helomvändning ett dygn efter toppmötet i Helsingfors. Vid en presskonferens i Vita huset sade han att han har fullt förtroende för sitt lands underrättelsetjänster och accepterar deras slutsats om att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016.

Trump har fått kritik för att inte ha varit hårdare mot den ryske presidenten Vladimir Putin vid toppmötet i Helsingfors. När frågan om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet kom upp på presskonferensen tycktes Trump ha godtagit Putins nekande.

Men inför ett möte med kongressledamöter på tisdagen sade Trump att han har fullt förtroende för sitt lands underrättelsetjänster, och deras slutsats om rysk valpåverkan. Han förklarade också att han gjorde en felsägning under presskonferensen och tappade bort ett "inte".

– Meningen skulle ha varit "Jag kan inte se något skäl till varför det inte skulle ha varit Ryssland (som försökte påverka valet)", sade han.

Hård kritik

Hans milda ton efter toppmötet har mötts av en kör av fördömanden på hemmaplan, även från en rad republikaner.

– Presidenten måste förstå att han har skadat USA:s utrikespolitik, sade republikanske kongressledamoten Mike Turner till CNN.

Jeff Flake, en republikansk senator som länge kritiserat Trump, har föreslagit en resolution som uttrycker sitt stöd för USA:s underrättelsetjänster och landets allierade i omvärlden. Den inflytelserike demokratiske senatorn Robert Menendez har lagt fram ett liknande förslag, rapporterar Reuters.

Flera republikanska senatorer vill också se ytterligare sanktioner mot Ryssland. Även den republikanske talmannen Paul Ryan kan tänka sig fler ryska sanktioner men ville på tisdagen inte kritisera Trump utan fokuserade på Putin och Ryssland.

– Låt mig göra en sak klar. Vi står bakom våra Natoallierade och alla de länder som konfronteras med rysk aggression, sade han vid en presskonferens, enligt The Washington Post.

Låter det passera

Trots kritiken lär Republikanerna inte heller denna gång bita sin ledares hand, anser Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala.

– Det ska gå mycket långt för att de ska vända sig ifrån honom, säger han till TT.

Orsaken är att ledande republikaner har fått stora skattesänkningar och avregleringar av Trump, något som stått högt på deras önskelista. En annan anledning till att Trumps parti fortsätter att sitta still i båten kan vara det viktiga mellanårsvalet till kongressen i höst. Så länge Trump fortsätter ha ett starkt stöd från sin väljarbas vore det kontraproduktivt att gå emot honom.

– Hans väljare har hela tiden stått vid hans sida. Och det finns en del ganska förvånande undersökningar som tyder på att väljarbasen under det senaste året har fått en betydligt mer positiv syn på Ryssland och Putin, säger Dag Blanck.