Stockholms stad säger upp avtal med Carema Care

Uppdaterad 2011-11-15 | Publicerad 2011-11-14

Sten Nordin och Joakim Larsson på moderaternas presskonfeens om äldrevården.

Stockholms stad säger upp avtalet med hårt kritiserade Carema Care-drivna Koppargården.

I stället ska staden ta över driften.

Och samtidigt stoppar man alla centrala upphandlingar gällande äldreomsorgen tills vidare

Det meddelade i dag Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin (M) och äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) vid en snabbinkallad presskonferens vid Stadshuset.

Stockholm stad kommer att stoppa alla centrala upphandlingar gällande äldreomsorgen och drift av äldreboenden tills vidare.

Anledningen är att man vill vänta på en eventuell lagändring som regeringen meddelat angående privata vårdbolag som inte betalat skatt i Sverige.

Säger upp avtal med Carema Care

Stockholm stad säger även upp avtalet med nu Carema Care-drivna Koppargården, som kritiserats hårt. Bland annat har personalen tvingats spara på blöjor och tvättlappar till de boende.

I stället ska Stockholms stad nu ta över driften.

– Det finns för många fall där kvaliteten har inte varit god nog. Därför agerar vi nu kraftfullt. Vi inväntar den lagstiftningen som vi förväntar oss att regeringen kommer att göra gällande skattefrågan, säger Sten Nordin.

Ny inspektionsenhet

Stockholms stad ska även införa en helt ny centralenhet för inspektioner inom äldreomsorgen.

Enheten ska genomföra oanmälda inspektioner och personal samt boende inom äldreomsorgen ska även kunna tipsa enheten om missförhållanden anonymt.

Varför har man inte haft oanmälda besök innan?

– Det ska bli fler oanmälda besök nu, det räcker inte med föranmälda. Man kan kontrollera mycket med anmälda besök också, men det har inte fungerat tillräckligt bra, säger Sten Nordin.

Oppositionen krävde rivning av avtal i oktober

Stockholms stad tecknade ett avtal med Carema Care angående Koppargården 2008. Nu i september 2011 så valde kommunstyrelsen att förlänga avtalet med två år.

Det efter kritik från bland annat Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd som ville att avtalet skulle sägas upp.

Samt från oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S), som i en skrivelse till kommunstyrelsen den 26 oktober krävde att avtalet med Carema Care skulle avslutas och att samtliga av Caremas boende i Stockholm måste granskas.