SD vill ge lärare en karriärstege

Uppdaterad 2018-09-04 | Publicerad 2015-06-09

Duktiga lärare ska kunna tjäna uppemot 60 000 kronor i månaden.

Det tycker Sverigedemokraterna som vill se en nationell karriärstege för lärare – efter att ha sneglat på Shanghai.

– Vi vill motivera de lärare som finns i systemet, som är duktiga, att stanna kvar i läraryrket och där göra sin karriär, säger Stefan Jakobsson, SD:s utbildningspolitiske talesperson, till Ekot.

Hur läraryrket ska bli mer attraktivt är något som alla partier försöker ge svar på. Nu ger sig Sverigedemokraterna in i debatten och föreslår en nationell karriärstege för lärare. De vill att staten avsätter mer pengar till en sådan reform så att lärare kan vidareutbilda sig och på så sätt också tjäna mer.

De bästa lärarna ska skickas till skolor med sämre resultat och ska samtidigt kunna tjäna ungefär som en riksdagsledamot – som i dag har ett arvode på 61 000 kronor i månaden.

Sverigedemokraterna har låtit sig inspireras från utlandet. Shanghai har bäst elever i matematik, läsförståelse och naturvetenskap och SD har därför sneglat på det den kinesiska staden.

– Vi känner att vi måste titta på de skolor som har lyckats bäst i världen, och vi har valt i det här fallet att titta på Shanghai, som på 30 år har gått från ett bottenresultat till absolut topp i de tre olika undersökningar som presenteras av OECD, säger Stefan Jakobsson till Ekot.