Trumps dubbla signaler mot Putin

USA:s verkar ha svårt att veta vilken fot man ska stå på gentemot Ryssland.

Stor skuld till de dubbla signalerna bär president Trump.

Sannolikt är han inte så förtjust i de nya sanktionerna mot Moskva men den här gången han har inte mycket val.

USA:s utrikespolitik gentemot Ryssland blir alltmer schizofren. Inte ens en månad har gått sedan president Donald Trump träffade sin ryske kollega Vladimir Putin i Helsingfors. Då öste Trump beröm över Putin och sa att han litade på den ryske presidentens försäkringar om att Ryssland inte försökt manipulera presidentvalet i USA. Detta trots att den amerikanska underrättelsetjänsten hävdar motsatsen.

Trump skyller de usla relationerna mellan de båda länderna på den utredning om Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland för att påverka presidentvalet som den särskilde åklagaren Rober Mueller driver. Trump sa att han ville arbeta för att förbättra relationerna.

Därför kom beskedet om de nya sanktionerna mot Ryssland lite överraskande.

Noterbart är att det var amerikanska UD som presenterade bestraffningen och inte Vita huset. En signal om att Trump, även om han formellt står bakom dem, inte tycker att de är en bra idé. Han har tidigare motsatt sig sanktioner i syfte att straffa Ryssland för dess inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Mordförsök

Initiativet till de nya sanktionerna kommer från kongressen och i det här fallet är det nästan omöjligt för Trump att vägra. Det finns nämligen en lag från 1991 som gör det obligatoriskt för USA att införa sanktioner mot länder som använder kemiska eller biologiska vapen.

Trump har redan tidigare sagt att han delar Storbritanniens uppfattning att det är Ryssland som ligger bakom mordförsöken på den före detta ryske agenten Sergej Skripal och dennes dotter i Salisbury tidigare i år. Då användes nervgiftet Novitjok för att försöka ta livet av dem. Ett nervgift som togs fram i Sovjetunionen i slutet på 80-talet.

Den amerikanska lagen stipulerar att i det här fallet Ryssland måste tillåta internationella inspektioner av sina kemvapenanläggningar. Annars skärps sanktionerna ytterligare.

Sannolikheten att Ryssland skulle tillåta inspektioner är inte särskilt stor. Därför är ännu skarpare sanktioner att vänta.

Möte med ryss

Något som går helt på tvärs med Trumps önskan om att förbättra relationerna med Ryssland.

Frågan är hur Trump kommer att agera nu.

Det blir väldigt underligt om USA har stenhårda sanktioner mot Ryssland samtidigt som Trump fortsätter gulla med Putin. Men när det gäller Trump är det inte längre någonting som förvånar.

Det enda man kan vara tämligen säker på är att Trump kommer att använda det nya läget för att ännu en gång fördöma Rysslandsutredningen som han anser är ett sätt för hans politiska motståndare att försöka komma åt honom. Trump hävdar bestämt att något samarbete mellan hans valkampanj och Ryssland inte förekommit.

Samtidigt erkände han i veckan att hans högsta stab träffat en rysk advokat i Trump Tower under valkampanjen för att få ofördelaktig information om Hillary Clinton. Trump har tidigare hävdat att det mötet handlade om barnadoptioner.

Finns det fler saker han inte talat sanning om? Återstår att se.

Hållhake?

Många fortsätter också undra över varför Trump är så oerhört mån om att vara vän med Vladimir Putin. Är det så att Putin har någon hållhake på Trump?

Med tanke på de nya sanktionerna riskerar Trump att få betala ett ännu högre politiskt pris ifall han fortsätter behandla Putin med silkesvantar. Det är inte säkert att väljarna i längden uppskattar hans undfallenhet mot Ryssland även om någon komplott om valet inte går att bevisa.