”Kom som en bomb”

Publicerad 2013-06-04

Boende chockade efter besked om att Vattenfall vill köpa deras hus

Henning Eriksson, vars hus och mark Vattenfall vill köpa.

När Ringhals kärnkraftverk ska växa behöver Vattenfall mer mark.

Efter nästan ett helt liv på samma adress måste kraftverkets grannar flytta.

– Det känns väldigt tråkigt att lämna mitt föräldrahem, säger Gösta Berntsson.

Telefonen ringde på förmiddagen i torsdags, berättar Gösta Berntsson, 79.

Det var Vattenfall som sa att de ville köpa hans och frun Jennys hus som ligger på Väröhalvön, i närheten av Ringhals kärnkraftverk i Varbergs kommun.

– Det kom som en bomb, som en blixt från klar himmel. Vi har pratat med Vattenfall om det här förr men då har de sagt att det inte skulle bli aktuellt på 25 år, säger Gösta Berntsson.

Kommer behöva marken

Framtiden för verksamheten vid Ringhals är oviss. Två reaktorer ska avvecklas och frågan om de ska ersättas eller inte är inte avgjord ännu.

– Vi tittar på förutsättningar för hur vi ska ersätta reaktorerna när de fasas ut. Men det ligger 8-10 år fram i tiden innan vi vet hur de ska ersättas, säger Mats Ladeborn, chef för kärnkraftsutveckling på Vattenfall.

Men klart är att det behövs mer mark i anslutning till kärnkraftverket och det är därför som Vattenfall nu vill köpa loss tomterna för tiotalet villor i närheten.

– Marken kan komma att användas till flera ändamål. Det kan vara så att vi vill ha ersättningskärnkraft men vi kan också komma att behöva marken för nedmontering när river våra reaktorer. Vi har startat en dialog där vi berättar vad en framtid kan innebära för dem som bor där.

Ett första steg

Om Vattenfall köper husen kommer de boende att kunna bo kvar i max fem år. Fram tills dess blir de energibolagets hyresgäster.

– Men det blir inte samma sak att bo kvar här när det inte är vårt hus längre, säger Gösta Berntsson, som oroar sig för hur det ska bli i framtiden.

– Man tänker på var man ska bli av. Det är väldigt ont om lägenheter men det får väl lösa sig.

Grannen Henning Eriksson, 71, byggde sitt hus när han och frun Anita gifte sig 1967.

– Jag är född strax intill och och har bott i det här huset sedan vi gifte oss. Det känns inte alls bra att lämna, säger han.

Henning berättar att flera grannar i området känner att beskedet om markköpet kom väldigt hastigt.

– Vattenfall vill ha svar till midsommar, det är ju väldigt kort tid när man ska ta ett så stort beslut. Vi ska se om vi kan få en frist över sommaren, säger Henning Eriksson.

”Finns ingen press”

Enligt Vattenfall är det inte beslut om försäljning som brådskar.

– Det här handlar om att ta första steget, att ge besked om man är intresserad av en försäljning eller inte, säger Mats Ladeborn.

Både Henning Eriksson och Gösta Berntsson säger att de känner sig mer eller mindre tvingade att sälja sina hus.

Men Vattenfall försäkrar att det inte alls är så.

– Vi erbjuder oss att köpa deras hus och man får säga nej om man vill. Jag har all respekt för hur man känner men från vår sida finns det ingen press. Vi vill att båda parter ska känna sig nöjda i det här, säger Mats Ladeborn.

”Blir väl en lägenhet”

Det är med sorg i rösten som Gösta Berntsson beskriver läget, platsen där huset ligger, tio minuters promenad från Ringhals.

Huset är hans föräldrahem och han har bott där i hela sitt liv.

– Att bo med så fin utsikt och havet framför en, det kommer man ju inte att få igen. Nu blir det väl en lägenhet någonstans. Det känns väldigt tråkigt att lämna mitt föräldrahem.