Så ser världen ut år 2030

Uppdaterad 2016-03-05 | Publicerad 2012-12-13

Ny framtidsrapport visar förändringarna och hoten mot mänskligheten

Mycket snabbare klimatförändringar Klimatet förändras redan dramatiskt och snabbare än vad vi tidigare trott och forskarna kan inte ordenligt förutse sådana händelser. ”Snabba förändringar i nederbördsmönstren – som monsuner i Indien och resten av Asien – kan snabbt förändra regionens möjlighet att förse sina invånare med föda”.

År 2030: Mat och vatten en bristvara för jordens 8,3 miljarder människor som är ytterst sårbara för terrorattacker utförda av individer med nya lättillgängliga massförstörelsevapen.

Det förutspår amerikanska forskare.

Om inte moder jord säger ifrån först.

Domedagsprofetian kommer från den amerikanska 160 sidor långa rapporten ”Global trends 2030”. I den har National Intelligence Council samlat trender som kan påverka mänsklighetens framtid men allt är inte nattsvart bland rapportens fyra ”megatrender”.

Ett troligt scenario är att USA förlorat sin status som världsledande ekonomi till Kina som 2030 är nummer ett, skriver CNN.

I den framtiden har de extremt fattiga fått det bättre och individen fått större friheter i en värld där den globala medelklassen har växt. Enligt rapporten kan det vara första gången som en majoritet av världens befolkning inte är fattiga.

Asien får det bättre

Främst är det befolkningen i Asien som kommer få det bättre medan Afrika och Mellanöstern inte rör sig framåt med samma hastighet.

I framtiden kommer också världens befolkning leva längre och enligt forskarnas rapport är det också den trenden som kommer ställa till när det mat och vatten trots att världsekonomin växer.

Enligt den fjärde ”megatrenden” kommer efterfrågan på mat, vatten och energi stiga med upp till 50 procent till 2030 i takt med fler människor som får det allt bättre ställt.

Inga flygande bilar

Och i samma takt som efterfrågan växer kommer det förändrade klimatet göra resurserna allt mer svårtillgängliga. Men enligt rapporten betyder det inte att vi nödvändigtvis är på väg mot en framtid av brist.

Ett scenario är att ny teknologi kan säkra tillgången på vitala resurser, bland annat genmodifierad grödor och solenergi.

Men så finns det några så kallade ”Black swans”, potentiella otroliga händelser som kan orsaka enorm förödelse. Till exempel en global pandemi och snabbare klimatförändringar (läs mer om alla sex i faktarutan här intill).

”Vi försöker inte förutse framtiden – vilket skulle vara omöjligt – utan försöker istället tillhandahålla ett ramverk att tänka kring när det gäller möjliga framtidsscenarion och deras betydelse” skriver rapportens författare, skriver Yahoo! News.

Men rapporten är dock tydlig på en punkt – den nämner inget om att det kommer finnas flygande bilar år 2030.

Följ ämnen i artikeln