Åklagaren tar tillbaka överklagan om dom i Fittjavåldtäkten

avIsabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren kommer inte längre att överklaga domen i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja.

Polisen har inte lyckats att hitta en påstådd film av övergreppet, trots att man skickat två telefoner på analys till Tyskland.

– Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom, säger Markus Hankkio, åklagare.

Det var i augusti 2016 som en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Fittja. Polisen upptäckte den utpekade brottsplatsen först sommaren därpå och polisutredningen har kritiserats för att ha varit undermålig.

I december friades fem män, tre av dem var åtalade för grov våldtäkt och två av dem för medhjälp till grov våldtäkt.

Enligt kvinnan ska ett 20-tal män funnits på plats i trappuppgången där övergreppet ska ha skett. Men polisen hittade aldrig någon film från det misstänkta övergreppet och alla fem åtalade friades i december 2017.

Åklagaren Markus Hankkio överklagade till hovrätten och skickade mobiltelefonerna på undersökning i Tyskland. Men den gav ingenting.

Nu återkallar åklagaren överklaganden om domen.

Polisens undersökning av innehållet i telefoner, som pågått in i det sista för att hitta en eventuell film som skildrar de påstådda brotten, har varit resultatlös.

– Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena, säger kammaråklagare Markus Hankkio i ett pressmeddelande.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Fittja

Våldtäkt