Turkiske sektledarens sexgalna skräckvälde

Uppdaterad 2022-02-17 | Publicerad 2022-02-15

Sektledaren Adnan Oktar, 66, dömdes till över 1 000 års fängelse för en rad brott.

Kvinnor hölls som sexslavar och tvingades utföra skönhetsoperationer – utan bedövning.

Nu kommer nya avslöjanden om den fängslade sektledaren Adnan Oktar, 66, och hans långa skräckstyre:

– Jag minns fortfarande hammaren, säger ett av offren till Sunday Times.

1 045 år bakom lås och bom.

Det blev straffet för Adnan Oktar, 66, när en turkisk domstol nyligen dömde den muslimska författaren och tv-predikanten för bland annat bedrägeri, sexuella övergrepp och barnmisshandel.

Den historiskt långa fängelsedomen blev slutpunkten för en av Turkiets mest omskrivna, religiösa ledare i modern tid – en man som framgångsrikt fick de turkiska myndigheterna att censurera flera ickemuslimska röster.

Slog till i gryningsräd

Början till slutet kom 2018, när Oktar greps i Istanbul tillsammans med ytterligare 235 personer som han hade koppling till. Polisen slog då i gryningen till mot Oktars hus i Cengelkoy på den asiatiska sidan av staden, enligt tidningen Sabah. Strax dessförinnan hade ett av hans tv-program förbjudits, eftersom den myndighet som utövar tillsyn över turkisk tv ansåg att programmet var en kränkning av kvinnors rättigheter.

Oktar förs bort efter att ha gripits av polis den 11 juli 2018.

När Adnan Oktar var som störst lockade hans tv-program miljontals tittare. Oktar blandade högt och lågt i sina ofta bisarra program; teologiska diskussioner kring islam varvades med moment där Oktar dansade omkring med unga kvinnor som han kallade sina ”kattungar” – och unga män som var hans ”lejon”.

Ett av dessa ”lejon” – en man som endast identifieras som ”Sahin” – säger till Sunday Times att han under flera år lockade cirka 200 kvinnor att gå med i Adnan Oktars sekt. Genom att utge sig för att vara en modellagent knöt han kontakt med unga kvinnor på caféer, och förde dem till Oktar.

Adnan Oktars tv-program, där han bland annat dansade med unga kvinnor som han kallade ”kattungar” kunde locka miljontals tittare.

Adnan Oktar var en skarp motståndare till evolutionsläran och förespråkade islamistisk kreationism, det vill säga tron att Gud skapade människan, livet och universum på det sätt som beskrivs i Koranen och att människan inte har utvecklats från djurarter. Via sin sektliknande organisation, Bilim Araştırma Vakfı (BAV), lyckades han vid flera tillfällen förmå turkiska myndigheter att blockera religionskritiska webbplatser – bland annat den brittiske evolutionsbiologen Richard Dawkins hemsida. Under pseudonymen Harun Yahya skrev han även flera böcker som riktade kritik mot darwinismen.
Men bakom sin strikt religiösa fasad dolde sig en man som många nu beskriver som sexgalen, skräckinjagande och manipulativ. En i dag 20-årig kvinna berättar i Sunday Times att hon som 16-åring hamnade i sekten, och att hon utsattes för sexuella övergrepp av Adnan Oktar.

Opererades utan bedövning

Hon hävdar också att han beordrade henne att genomgå en skönhetsoperation för sin näsa – och att denna operation genomfördes utan någon som helst bedövning:

– Jag minns fortfarande hammaren. Jag räknade gångerna de slog hammaren och mejseln mot min näsa, säger det anonyma offret.

Seda Isildar berättar för Sunday Times att hon gick med i Adnan Oktars grupp på 1980-talet när hon bara var 15 år gammal. I dag är hon 50, och jämställer den inre cirkeln kring Oktar med ett destruktivt förhållande. Hon påstår att Oktar tvingade henne att gifta sig med honom när hon fortfarande var i
tonåren, och att hon tillbringade åtta år som hans fru innan hon lyckades slita sig loss och flydde till Kanada.

En annan kvinna, Ceylan Ozgul, gick med i gruppen 2006 och beskriver livet med Oktar som ett ”fängelse”. Hon menar att de flesta i Turkiet inte tog honom på allvar eftersom han omgav sig själv med lättklädda kvinnor – men att det hon och andra utsattes för var på största allvar. Ett offer som benämns
som ”CC” hävdar att hon och andra kvinnor tvingades ta p-piller innan de våldtogs av Adnan Oktar.

”En muslimsk egenskap”

Myndigheterna hittade vid en husrannsakan hela 69 000 p-piller i Oktars hem.
Adnan Oktar själv hävdar att han är utsatt för en ondskefull komplott. Under sin rättegång skröt han om att han har uppemot 1 000 flickvänner och att han är ”extremt potent”:

– Mitt hjärta svämmar över av kärlek för kvinnor. Kärlek är en mänsklig egenskap. Det är en muslimsk egenskap, sa han.

Sergej Torop

Sergej ”Vissarion” Torop.

I början av 1990-talet begav sig en rysk trafikpolis vid namn Sergej Torop in i de sibiriska skogarna och tog sig namnet ”Vissarion”. Nära den lilla staden Petropavlovka grundade han ”Det sista testamentets kyrka” och började bygga en by som fick namnet ”Solstaden”. Torop predikade att han var
reinkarnationen av Jesus och hade så många som 10 000 följare världen över, men 2020 greps han av ryska myndigheter.
Torop anklagades för att ha ”etablerat en religiös församling vars aktiviteter inkluderar våld mot individer och åsamkande av fysiska skador på två eller fler människor”, enligt en taleskvinna från den ryska utredningskommittén. Ingen rättegång har ännu hållits.

Shin Ok-ju

Den kvinnliga ledaren för en domedagssekt i Sydkorea dömdes 2019 till sex års fängelse för att ha utsatt sektens 400 anhängare för bland annat misshandel. Shin Ok-ju fick anhängarna att flytta till önationen Fiji 2014 där de enligt henne skulle vara utom fara för katastrofer.
Väl på plats på tillflyktsorten fick de sina pass beslagtagna och misshandlades. Flera utsattes även för våld i samband med ritualer, vars syfte var att driva ut onda andar.

Warren Jeffs (till vänster) i samband med rättegången i San Angelo, Texas.

Warren Jeffs

Anses vara en profet för den amerikanska sekten ”Fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga”. Jeffs dömdes 2011 till livstids fängelse för sexuella övergrep mot minderåriga. Han hade illegalt tagit sig 78 hustrur varav 24 var minderåriga, två så unga som 12 år.
Sekten är en utbrytning ur mormonrörelsen och tros som mest haft omkring 10 000 anhängare.

Shoko Asahara (till vänster) avrättades i juli 2018.

Shoko Asahara

Ledare för domedagssekten Aum Shinrikyo som genomförde en dödlig sarinattack i Tokyos tunnelbana 1995. Vid tunnelbaneattacken omkom minst tolv personer och tusentals skadades. Shoko Asahara dömdes till döden 2004 och avrättades 2018.

Följ ämnen i artikeln