Mannen med världens svåraste jobb

Publicerad 2017-02-09

På gatorna i Somalias huvudstad firar man idag den nyvalde presidentens Farmajos seger.

– Det här är början till enighet för den somaliska nationen, säger Mohamed Abdullahi Farmajo efter segern.

Men utmaningarna för presidenten för det splittrade och krigshärjade landet är många.

Anhängare till Farmajo firar i Mogadishu

Under valdagen hördes bombexplosioner i flera stadsdelar i Mogadishu. Fredsbevarande styrkor från Afrikanska unionen stred med islamistiska extremister.

Myndigheterna spärrade av gator och uppmanade invånarna att hålla sig hemma, eftersom säkerheten i vallokalerna inte kunde garanteras. Bakom bombsäkra murar på den internationella flygplatsen i Mogadishu pågick omröstningen.

I och med närvaron av extremistgruppen al-Shabaab, som ligger bakom tidigare dåd, har säkerhetsläget i Somalia varit en stor fråga under valet.

Trots att inte folket fick rösta, utan ledamöter som valts fram av prominenta regionala personer, beskrivs valet som det mest demokratiska i landet under nästan fem decennier.

”Början till enighet”

Efter den andra presidentomröstningen gav nuvarande president Hassan Sheikh Mohamud upp innan det gick till en tredje omgång. Abdullahi Farmajo som fick 184 mot 87 röster lyckades då ta hem segern även om han inte fick två tredjedels majoritet. Totalt deltog 21 kandidater.

Den nyvalde presidenten Mohamed Abdullahi Farmajo lovar att bekämpa extremistgruppen al-Shabab och korruptionen i landet.

– Det här är början till enighet för den somaliska nationen, säger Mohamed Abdullahi Farmajo efter sin seger.

Enligt somaliska medier har valprocessen fått hård kritik eftersom myndigheterna skjutit upp valet vid flera tillfällen. Anledningen är ”säkerhetssituationen, korruption och politiska stridigheter som såg till att regeringen inte var redo att hålla en landsomfattande val.”

”Vi behöver en ärlig ledare”

Men igår fylldes gatorna av jublande supportrar.

– Vi behöver en ärlig ledare som kan hjälpa oss att gå framåt, säger Ahmed Hassan, en 26-årig universitetsstudent, till nyhetsbyrån AP.

Somalia har sedan 26 år tillbaka inte haft en fungerande central regering sedan krigsherrar störtade landets dåvarande diktator. Al-Shabab har lyckats ta över makten på många delar av landet.

För närvarande leds Al-Shabab av Ahmad Umar, även känd som Abu Ubaidah. USA har utfärdat en belöning för information som leder till hans tillfångatagande.

Kenya firar Farmajos seger

Valet hyllades även i världens största flyktingläger Dadaab i östra Kenya, där hundratusentals somaliska flyktingar befinner sig.

I juni 2016 fick lägret besök av presidenten Hassan Sheikh Mohamud, den första sittande somaliska presidenten som besökt lägret sedan det öppnats 1991.

Dabaab

Kenyas regering sade i april 2016 att de hade planer på lägga ned Dadaab, med hänvisning till att den somaliska militanta extremistgruppen al-Shabaab närvaro.

Världens största flyktingläger kommer vara kvar

Men enligt Al Jazeera har den högsta domstolen i Kenya idag beslutat att inte stänga Dadaab.

Amnestys Östafrikachef Muthoni Wanyeki hyllar beslutet som ”historiskt”:

– Idag är en historisk dag för mer än en kvarts miljon flyktingar. Dessa riskerade att återvända till Somalia, där de skulle löpa en allvarlig risk för att utsättas för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger Wanyeki.

Följ ämnen i artikeln