Svenskar i Israel rasar mot UD: Verkar skita i att folk är fast

Publicerad 2023-10-11

Många svenskar är fast i Israel och på Västbanken efter den allvarliga våldsupptrappningen.

Men Sverige har just nu inga planer på att evakuera dem som vill ta sig ut.

– De verkar skita i att folk sitter fast, säger Jessica Backhamn, 35.

Följ ämnen
Israel

I lördags morse förvandlades semestern till en mardröm. Då väcktes Jessica och hennes kollega av skrik på hotellet i Tel Aviv.

– Kvart i sju vaknade vi av att de skrek att det var attacker mot staden så vi fick springa ner i skyddsrummet, säger Jessica, som först intervjuades av P4 Kalmar.

Sedan dess har situationen varit kaosartad, säger hon. Den planerade resan till Jerusalem och Döda havet avbokades. På lördagskvällen fick hon och kollegan ta skydd i en affär när de plötsligt hörde raketer.

– Det visade sig att en raket slagit ner nära vårt hotell. Så det var väl det värsta, säger hon.

Jessica Backhamn, 35, var fast i Tel Aviv.

Kritiken: Ambassaden svarar inte

Sedan i söndags har hon försökt att få hjälp av den svenska ambassaden, som svarade henne att ”läget var kaotiskt” och uppmanade dem att vara försiktiga och hålla sig i säkerhet.

– De hänvisade bara till informationen på sin hemsida och att följa myndigheternas instruktioner på plats, säger Jessica.

Enligt UD befinner sig 800 svenska medborgare i Israel eller på Västbanken. Svenskar uppmanas att skriva upp sig på svensklistan, något som Jessica gjort.

– Dagen efter ringde jag igen och då hade de missat att registrera mig.

Ahmad Badran, Samir Badrans pappa, är fast på Västbanken där han varit på ett bröllop. Även om han skulle lyckas ta sig till flygplatsen i Tel Aviv har hans flygbolag ställt in alla flygningar.

Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet där de riktar hård kritik mot UD och den svenska ambassaden i Israel. Flera vittnar om att de inte har kunnat få kontakt med ambassaden alls sedan i lördags.

En kvinna som Aftonbladet varit i kontakt med är i Tel Aviv med sin familj. De vaknade på lördagsmorgonen till vad som liknade en krigssituation. En raket har slagit ner i deras bostadsområde. Helikoptrar och stridsplan flyger över staden och bomber hörs.

Förstörda byggnader i Tel Aviv på söndagen.

UD:s svar: Inte tillräckligt mycket kris

Hon har inte fått kontakt med ambassaden sedan i lördags. Via sin syster i Sverige har hon fått kontakt med UD.

– De sa att det inte är tillräckligt mycket kris för att de ska kunna göra något, säger hon till Aftonbladet.

Flygtrafiken i Israel har påverkats av våldsupptrappningen. Många har fått sina flyg inställda när flygbolag ställt in sina resor till och från Israel. De försöker nu att boka in sig på nya flyg. Men det är svårt att förutse vilka som verkligen kommer att gå.

– De har attackerat med raketer fem, sex kilometer från flygplatsen, säger kvinnan.

Flera europeiska länder, som Polen, Ungern, Italien, Frankrike och Spanien har eller planerar att evakuera sina medborgare från Israel. Även Norge och Danmark planerar att ta ut sina. Men svenska UD har inga sådana planer i dagsläget, har utrikesminister Tobias Billström (M) sagt.

Tobias Billström.

”Ska någon behöva dö?”

Kvinnan och hennes familj är livrädd och kan inte sova om nätterna. De är besvikna på att Sverige inte hjälper sina egna medborgare.

– Andra länder hjälper sina medborgare. Vad har vi svenskar för värde? Ska någon av oss behöva dö för att de ska vakna upp?

Billström säger samtidigt att man följer utvecklingen i konflikten mycket noga.

Jessica Backhamn och kollegan har tagit sig till flygplatsen i Tel Aviv och lyckats boka in sig på en flight under tisdagskvällen. På avgångstavlorna är de flesta flyg inställda eller försenade.

Men under kvällen lyckas hon komma med ett flyg till Cypern och är ett steg närmare hem.

Aftonbladet har sökt UD under tisdagen och ställt frågor om hur man hanterar frågan om svenskar som befinner sig i Israel och på Västbanken och i vilket läge en evakuering kan bli aktuell.

Enligt Nina Kefi på UD:s presstjänst jobbar man med att svara på frågorna. 

– Hoppas att vi kan återkomma så med svar så snart som möjligt, säger hon till Aftonbladet.

Raketer träffade en parkering i Ashkelon i Israel på lördagen.