Officiellt: Nu har Ukraina bytt julafton

Publicerad 2023-07-29

Hej då 7 januari! Och hej 25 december!

Nu byter Ukraina officiellt datum för julfirandet i ett sätt att ta avstånd från Ryssland.

Följ ämnen
Ukraina

För ungefär en månad sedan kom förslaget från det ukrainska kulturdepartementet: Julfriandet i landet skulle byta datum.

Orsaken var att man ville bryta sig loss ännu mer från den rysk-ortodoxa kyrkan.

Redan vid annekteringen av Krim bröt den ukrainska ortodoxa kyrkan med den ryska. Då hade man varit under ”andligt ledarskap” sedan 1600-talet.

Och sedan den ryska invasionen har sprickan mellan kyrkan och Ukraina blivit allt större, främst på grund av att den ryska kyrkan gav sin välsignelse till Putin att inleda invasionen, skriver The Guardian. Kyrkans högste ledare, patriark Kirill, är också en känd Putinanhängare.

Ceremoni i Sankt Volodymyr Cathedral under den ortodoxa julen i Kiev.

”Skapa egna traditioner”

Nu har förslaget klubbats igenom. President Volodymyr Zelenskyj skrev på fredagseftermiddagen under lagändringen – med motiveringen att ukrainare har en önskan att leva sitt eget liv och skapa sina egna traditioner och högtider.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Man skriver också att syftet är att ”överge det ryska arvet att fira julafton den 7 januari”. Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatjenko har tidigare sagt att lagen kommer att föra Ukraina närmare europeiska traditioner, ”med vilka vi har gemensamma värderingar”.

Redan förra året tillät den ukrainska ortodoxa kyrkan sina troende att fira jul den 25 december och många gjorde det. Och i år väntas alltså alla göra det.