Zelenskys topprådgivare avgår

Publicerad 2023-01-17

Oleksy Arestovych, som är rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, avgår.

Anledningen är att han sa att Ukraina sköt ner en rysk missil som i sin tur träffade ett flerfamiljshus i Dnipro.

”Jag gjorde ett allvarligt misstag live”, skriver han på sin facebook.

I helgen dog 41 personer efter att en missil träffade ett flerfamiljshus i Dnipro i Ukraina.

Oleksy Arestovych, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, sa då att det berodde på att Ukraina sköt ner en missil som i sin tur träffade huset.

– Ryssland skjuter inte mot bostadshus, sa han då.

PLUS: Tre experter: Så blir kriget i Ukraina 2023

Nu har han lämnat in sin avskedsansökan. Under tisdagsförmiddagen kommenterar han hela händelsen på sin Facebook.

”Jag ber uppriktigt om ursäkt till offren och deras släktingar, invånarna i Dnipro och alla som blev djupt sårade av min för tidiga felversion av anledningen till att den ryska missilen träffade ett bostadshus.”

Han varnar för att de som spinner vidare på berättelsen om hans uttalande vill splittra det ukrainska folket. Enligt honom vill oppositionen tjäna politiska poäng och tänka på framtida val.

Ryssland avsade sig attacken

Den brittiska underrättelsetjänsten skriver på sin Twitter att attacken den 14 januari bestod av tiotals långdistansrobotar, vars mål huvudsakligen var Ukrainsk elförsörjning. De hävdar att det är troligt att en av dem är den robot som träffade flerfamiljshuset i Dnipro.

PLUS: Tre experter: Så blir kriget i Ukraina 2023

Den ryska regeringen har sagt att en ukrainsk missil var orsaken bakom attacken. Men den brittiska underrättelsetjänsten hävdar i sin dagliga uppdatering att den anklagelsen är falsk.

De hävdar i stället att den långdistansrobot som träffade huset är av modellen AS-4 KITCHEN, som är känd för att vara oprecis när den ska träffa mål. Samma vapen ska ligga bakom attacken mot shoppingcentret i Kramatorsk i juni 2022.