SD kräver omtag om könslagen – ska övertyga tveksamma moderater

Publicerad 2024-04-05

Sverigedemokraterna vill att riksdagen drar tillbaka förslaget om en ny könstillhörighetslag.

Nu kräver partiet en extraomröstning och arbetet med att få med sig moderater.

– Här har vi en möjlighet att göra om och göra rätt, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg.

Den 17 april ska riksdagen rösta om den nya könstillhörighetslag.

Men förslaget är kontroversiellt och har skapat stor osämja inom Moderaterna.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sägs vara mycket angelägen om att få igenom den nya lagen, vilket sätter press på Moderaternas riksdagsledamöter.

Nu kräver Sverigedemokraterna att riksdagen skickar tillbaka lagen för ytterligare beredning i socialutskottet.

– Vi tycker att det bör beredas på ett bättre sätt än vad som har varit möjligt i utskottet tidigare. Det finns kritik från remissinstanser och vi har lyft att de bör få möjlighet att yttra det igen, säger SD:s gruppledare i riksdagen Linda Lindberg.

En annan orsak till SD:s krav är att statsministern själv yttrat kritik mot lagförslaget.

Ulf Kristersson sa på torsdagseftermiddagen att han hellre hade sett en åldersgräns på 18 år i stället för nu föreslagna 16 år för byte av juridiskt kön.

– När statsministern går ut med att han hellre hade sett en annan åldersgräns i lagstiftningen så blir det mer intressant att skicka det tillbaka till socialutskottet för ytterligare beredning, säger Linda Lindberg, som kallar lagförslaget för ”symbolpolitik”.

SD:s gruppledare Linda Lindberg

Om man ändrar till 18 år, ger ni tummen upp då?

– Vår huvudsakliga synpunkt är att vi vill se en beredning med de remissinstanser som är kritiska och att man får en lagstiftning som inte öppnar upp för kriminalitet och välfärdsbrottslighet. Bland andra Polismyndigheten och Skatteverket har pekat på sårbarheter.

För att SD ska få igenom sin vilja och skicka tillbaka ärendet till utskottet krävs stöd från en tredjedel av ledamöterna. SD och KD, som båda är kritiska till den nya lagen, samlar 91 mandat.

För att lyckas måste de övertyga 25 ledamöter från andra partier att rösta för förslaget om att socialutskottet ska ta tillbaka lagen för ytterligare beredning.

Inom Moderaterna finns ett starkt motstånd mot den nya lagen.

Linda Lindberg säger att partiet nu jobbar för att övertyga riksdagen och hon uppmanar ledamöter att rösta efter samvete den 17 april.

– Här har vi en möjlighet att göra om och göra rätt, säger Linda Lindberg.