Lars Adaktussons besked om EU-valet: ”Tog mig en funderare”

Publicerad 2023-05-25

När KD-medlemmar loggade in för att se kandidater till EU-provvalet dök ett oväntat namn upp: Tidigare nyhetsankaret och EU-politikern Lars Adaktusson, 67.

Men alla Adaktusson-fans i partiet hoppas förgäves – han ställer inte upp, kan Aftonbladet avslöja.

– Nej, det blir inte så just nu, säger han.

Under torsdagen drog Kristdemokraternas provval inför nästa års Europarlamentsval igång.

Den stora striden där står mellan Sara Skyttedal och David Lega som båda hoppas bli första namn på KD:s EU-lista.

Lars Adaktusson (KD).

En kryssraket

När kandidaterna presenterades på KD:s intranät dök ett gammalt bekant namn upp bland kandidaterna allra högst upp – Lars Adaktusson.

– Jag fick höra att jag hade fått några nomineringar och tänkte att jag skulle ta mig en funderare, men det lutar åt att jag inte kommer att kandidera, säger Adaktusson.

”Lutar åt”, men då är du inte helt säker?

– Jo, men jag har bestämt mig för att inte ställa upp.

Lars Adaktusson blev en kryssraket när han tog sig in i EU-parlamentet i valet 2014, och var därefter såväl riksdagsledamot som andre vice partiordförande innan han i höstas lämnade politiken.

Valsedlar från EU-valet 2019.

Han hamnade 2019 i blåsväder när han fick stark kritik för hur han röstat i en rad omröstningar rörande abort, och hamnade då i klinch med partiledaren Ebba Busch om huruvida han informerat partiet eller inte.

I en intervju med Dagen beskrev Adaktusson nyligen hur han sedan upplevde ett svek från partiledningen när han blev petad från en parlamentariskt arbetsgrupp om det säkerhetspolitiska läget.

– De drog undan mattan för mig både som talesperson och som ledamot av utrikesutskottet. Att jag inte ens var vidtalad var ett tecken på hur partiledningen såg på mitt arbete, sa han till Dagen om petningen.

Ska inte tänka om

Nu skriver Adaktusson en bok om sitt liv i politiken.

– Det är ett reportage om tio år i politiken och sidbytet från journalist till politik, arbetet i Europaparlamentet och i riksdagen. Det är också en beskrivning av partiets utveckling, och hur jag ser ett behov av att stå fast vid klassisk kristdemokrati, säger Adaktusson till Aftonbladet.

Om det går bra i provvalet, kan du komma att tänka om då?

– Nej, inte som jag ser det nu. Jag ville fundera lite och sa inte nej direkt, men jag har funderat tillräckligt nu.

Följ ämnen i artikeln