SD-politikerns utspel mot dragqueenartisten: Hör inte hemma i Sverige

Publicerad 2023-11-26

VÄSTERÅS. Under en intern debatt om justitiepolitik på Sverigedemokraternas landsdagar krävde SD-politikern Jonathan Sager att en dragartist ska lämna landet.

– Kulturkriget är inte över förrän dragqueenen ”Skamlös vinhora” är ute ur landet, sa han i talarstolen.

När Aftonbladet söker Sager för en intervju avböjer han efter möte med partiets presstjänst.

Sverigedemokraternas stormöte i Västerås gick på söndagen in på sin fjärde dag.

På agendan stod frågor om lag och ordning och partiet ska rösta om en rad förslag om ny politik.

En motion som avhandlas handlar om dragqueens och sagostunder för barn, där SD-politikern bakom motionen, Jonathan Sager, bland annat yrkar att partiet ska införa obligatoriska åldersrestriktioner mot minderårigas deltagande på events med dragqueens.

När han stod i talarstolen valde han att rikta udden mot en enskild dragqueen.

– Kulturkriget är inte över förrän dragqueenen ”Skamlös vinhora” är ute ur landet, sa Jonathan Sager, som sitter i kommunfullmäktige i Kalmar, när han stod i talarstolen i Västerås.

”Skamlös vinhora” är en översättning på dragartisten Miss Shameless artistnamn som SD har använt i debatter om dragqueens.

Miss Shameless har tidigare förklarat att namnet ”Miss Shameless Whinehore” används under vuxenevenemang, medan ”Miss Shameless” används under sagostunderna för barn.

Miss Shameless och Lady Busty

Anser att sagostunderna är olämpliga

Jonathan Sager anser i sin motion att sagostunder för barn som framförs av dragqueens är olämpliga för barn.

”För att skydda minderåriga från potentiellt olämplig sexuell exponering är det nödvändigt att reglera och övervaka olika former av evenemang och underhållning där minderåriga kan vara närvarande”, skriver han i sin motion.

Partistyrelsen skriver i sitt motionssvar att åldersrestriktionen behöver specificeras och att partistyrelsen ser med oro för att barn ”utsätts för sexuell exponering”.

”Detta kan ske i flera former, exempelvis genom material som är direkt olämpligt i sexualundervisningen eller genom diskussioner om könsnormer och transfrågor”, skriver partistyrelsen vidare.

När Aftonbladet träffar Jonathan Sager för att ställa frågor om uttalandet ber han att få återkomma.

Efter ett möte med partiets pressavdelning meddelar Sager att han inte kommer att ställa upp på en intervju. Han lämnar i stället en skriftlig kommentar och tar inga följdfrågor.

”I anförandet så menade jag att Drag Queens (sic!) som läser sagor med sexuellt innehåll för barn som fenomen inte hör hemma i Sverige. Där har Fru skamlös vinhora varit en av dom mest pådrivande, därför apostroferade jag just han”, skriver Sager.

Jonathan Sager (SD).

Följ ämnen i artikeln